PC-salget stiger igen

Tegn på, at julesalget vil slå sidste års salg. Lanceringen af den nye Windows 7 får dog ingen større betydning, mener analysehus.

Der er gryende optimisme i PC-branchen forud for årets julesalg. Foto: Lee Jay-Won, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Der er overraskende nok kommet mere gang i salget af computere, så de store PC-producenter vil kunne gå på juleferie uden helt så dykkende salgskurver som tidligere forventet.

Analysehuset Gartner, som følger PC-markedet tæt, forventer nu kun, at PC-salget falder med to procent i år sammenlignet med salget i 2008. Hidtil har forventningen været en nedgang på seks procent som følge af finanskrisen, men nu ser det faktisk ud til, at det vigtige julekvartal vil overgå sidste år.

Prisfald presser mini-PCer

»PC-efterspørgslen synes at være større, end vi forventede tilbage i juni, navnlig i USA og Kina,« siger analysedirektør George Shiffler.

Gartner forventer nu, at der bliver solgt 285 millioner PCer i år mod de 291 millioner sidste år. Markedet for bærbare PCer vokser betydeligt, især på de gryende markeder, mens faldet i salgstallene på stationære PCer tager af.

Faktisk betyder prisfaldene på bærbare PCer, at salget af de ultrabærbare og prisbillige mini-PCer nok vil tage lidt af, selv om det stadig vil nå 25 millioner solgte styk til nytår mod tidligere forventet 21 millioner. Til næste år vil der blive langet 37 millioner mini-PCer over disken.

Windows 7 uden større betydning

Derimod venter Gartner ikke, at den nye Windows 7 fra Microsoft vil betyde noget for PC-salget.

»Vi forventer ikke, at Windows 7 vil få betydelig inflydelse på PC-efterspørgselen sidst på året. I bedste fald kan Windows 7 skabe et beskedent bump i efterspørgslen på privatmarkedet og måske en lidt større efterspørgsel blandt virksomheder. Men vi forventer ikke, at større virksomheder, offentlige myndigheder og uddannelsesinstitutioner udtrykker et stærkt ønske om det nye styresystem før sidst i 2010. Faktisk er vi langt mere bekymrede for, om sælgerne overvurderer den første efterspørgsel efter Windows 7 og dermed ender med at have købt for meget ind,« siger George Shiffler.

Windows 7 lanceres 22. oktober som afløser for Windows Vista.