Bankveteran jagter milliardudlån

Bjarne Jørgensen står i spidsen for Danske Banks satsning på flere lån til ejendomsinvestorer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en meget erfaren bankmand, som i sommeren 2013 blev sat til at lede Danske Bank og Realkredit Danmarks fælles satsning på udlån til de helt store ejendoms-investorer.

Bjarne Jørgensen begyndte nemlig i en af forløberne til landets største bankkoncern i 1979, altså for 35 år eller seks statsministre siden. Med en HH-eksamen i baglommen blev han elev i den lokale afdeling af Kjøbenhavns Handelsbank i hjembyen Holstebro.

Nogle år senere blev en planlagt afstikker til hovedstaden nærmest livsvarig, for han mødte en »pige, der absolut ikke ville til Jylland«. De deler fortsat morgenavis og har i dag to børn i hjemmet i Roskilde.

Fusioner og nye navne

I banken gik det fint – og opad. Chefpost fulgte chefpost, og undervejs var der fusioner og navneskifter.

Handelsbanken gik sammen med ærke-rivalen Den Danske Bank (og Provinsbanken med rødder i Aarhus), og siden droppede Danske Bank »Den« som forstavelse og overtog Kapital Holding med BG Bank og det, der blev til Realkredit Danmark.

Efter mange år med bred erhvervsbaggrund kom Bjarne Jørgensen for alvor tæt på ejendomme i 2007 som vicedirektør og chef for RD Storkunder. Og nogle år senere blev alle koncernens eksperter udi store ejendomsengagementer samlet under én hat og under ledelse af Bjarne Jørgensen.

Kig på Danmark

Med titel af vicedirektør har han ansvaret for omkring 70 ansatte og et udlån i omegnen af 200 milliarder kroner, hovedsageligt real-kreditlån, men også supplerende banklån.

»I mine foreløbigt syv år inden for ejendomme er der sket meget. Især har vi oplevet en rivende udvikling med mange henvendelser fra internationale kunder,« siger Bjarne Jørgensen.

De udenlandske kunder har fået kig på Danmark, fordi vores ret stabile økonomi fastholder topkarakter hos de internationale kreditbureauer og dermed sikrer meget lave lånerenter, og fordi hovedstaden oplever stor tilflytning, der langtidssikrer investeringer, især i boliger.

Men 35 års indlejret erfaring, herunder fra adskillige kriser, får Bjarne Jørgensen til at minde om, at intet varer evigt.

»Vi kan ikke forlænge verden med brædder. Det lave renteniveau er forbi en dag, og tilflytningen til de store byer kan stoppe, når det på et tidspunkt bliver for dyrt. Når renten igen stiger, siger erfaringerne, at det kan ske på kort tid og kan ske ret voldsomt.«

Derfor er det fortsat vigtigt, både for hver enkelt udlåner og for det samlede real- kreditsystem, at der er styr på indtjening og ikke mindst sikkerhed.

Lån til nabolande

Foreløbig har afdelingen vinden i ryggen og har øget sit udlån til de store investorer – her er bankveteranen dog karrig med tallene. Udlændingene har suppleret investeringerne for Storkøbenhavn med interesserede granskninger af Aarhus, Aalborg og Odense, og samtidig er Realkredit Danmark begyndt at låne ud til kunder med investeringer i Sverige og Norge.

Fagligt har Bjarne Jørgensen engageret sig i fast ejendom med en plads i bestyrelsen for koncernens mæglerkæde, Home, som formand for den lokale afdeling under Byggesocietetet og som medlem af Ejendomsforeningen Danmark og det internationale mæglerfællesskab RICS.