Bankkonti kapret gennem Facebook

Over 50 svenskere har fået tømt bankkontoen, efter at hackere kom ind på deres Facebook-profil.

I nogle tilfælde er det lykkedes hackere at narre sig ind og stjæle 200.000 svenske kroner fra bankkonti ved hjælp af kaprede Facebook-profiler. Arkivfoto: Jonathan Nackstrand, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svensk politi går nu ud med en offentlig advarsel, efter at adskillige Facebook-brugere har fået deres bankkonti lænset for beløb på helt op til 200.000 kroner.

Bedragere har ved hjælp af kaprede Facebook-konti narret sig til de nødvendige oplysninger, som skulle bruges til bankkontoen, og herefter har de hævet store beløb.

»Det drejer sig om store beløb - fra 25.000 op til 200.000 kroner pr. bruger -, eftersom bedragerne har fået adgang til alle personens konti,« siger Jan Olsson fra politiets nationale bedragericenter til SVT Nyheter.

Både folks egne lønkonti og børnenes konti er blevet tømt.

50 tilfælde af bedrageri

Indtil nu er der rapporteret omkring 50 sådanne tilfælde af bedrageri i hele Sverige. Svindlerne har først luret sig til at få adgang til folks Facebook-konti. Derefter har de fra Facebook skrevet til nære venner, at de har haft problemer med den kodegenerator, som man bruger for at komme i netbanken i Sverige og derfor beder om hjælp med koden. I forvejen har de skaffet de kapredes personnumre, og ved at læse de tidligere indlæg på Facebook udtrykker bedragerne sig præcis som den ægte ven.

Når de så får oplyst koden, bliver kontiene lænset for penge.

Politiet har visse spor efter bedragerne, oplyser SVT Nyheter.

Svensk politi opfordrer til, at man aldrig giver andre sine bankoplysninger.