Silkevejens bagmand dømt for narkosalg

Mørkenettets bagmand står til livstid efter at være blevet dømt for bl.a. narkosalg og hvidvaskning af penge.

Ross Ulbricht, den angivelige bagmand bag Silk Road, er dømt skyldig i alle syv anklager. Her er han tegnet i retten i New York. Illustration: Jane Rosenberg, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JANE ROSENBURG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 30-årig amerikaner, som er mistænkt for at være bagmanden bag undergrundsnetstedet Silk Road eller Silkevejen, er blevet dømt for at stå bag både ulovligt narkotikasalg, hvidvaskning af penge og hackning og har nu udsigt til et liv bag tremmer.

En jury på seks mænd og seks kvinder har fundet den 30-årige Ross Ulbricht skyldig i alle syv anklagepunkter ved retten på Manhattan i New York. De millionstore narkotikahandler fandt sted på Silk Road og indbragte ifølge anklagemyndigheden Ulbricht omkring 18 millioner dollars eller 117 millioner kroner. Pengene blev betalt i den digitale valuta bitcoins.

Ross Ulbricht anklages for at være »Dread Pirate Roberts« eller DPR, som er den mystiske mand bag Silkevejen, opkaldt efter den gamle handelsruter, der gik over 8.000 kilometer gennem Centralasien og Sydasien og blev brugt til at fragte varer mellem Kina og Middelhavsregionen.

Anholdt på bibliotek

De amerikanske myndigheder lykkede Silk Road i 2013. Den havde på et tidspunkt en million registrerede brugere, som alle brugte bitcoins som betalingsmiddel, fordi bitcoins ikke kan spores som almindelige valutaoverførsler.

Ross Ulbricht blev 1. oktober 2013 anholdt af FBI-agenter på et offentligt bibliotek i San Francisco. De beslaglagde hans bærbare computer og er desuden i besiddelse af omkring 10 terabyte data fra Silk Road-servere, som samme dag blev beslaglagt, hvorved Silk Road blev lukket.

Silk Road var udelukkende tilgængelig via Tor-netværket, som det amerikanske militær oprindelig stod bag for netop at gøre det muligt at arbejde anonymt på Internet.

Ross Ulbricht har erklæret sig ikke-skyldig.