Banker truer andelsbestyrelser med personlige erstatningskrav

Banker advarer bestyrelsesmedlemmer i kriseramte andelsforeninger om personligt erstatningsansvar, hvis andelsforeningerne bliver opløst.

Læs mere
Fold sammen

Ubetalte bestyrelsesmedlemmer, der forsøger at opløse forgældede andelsforeninger, trues af banker med store personlige erstatningskrav.

Det skriver Jyllands-Posten.

En lang række andelsforeninger er stiftet på løfter om hurtige gevinster, der aldrig er blevet indløst. Derfor forsøger flere af de gældsramte foreninger at opløse sig selv. Men de banker, der har finansieret foreningerne, kæmper med både pisk og gulerod for at få andelshaverne i de forgældede foreninger til at fortsætte med at betale. Bankerne risikerer nemlig at måtte vinke farvel til deres tilgodehavender, hvis andelsboligforeningerne får held med deres konkursbegæringer.

»Vi har det indbygget i vores system, at du ikke bare som i USA kan smide nøglerne og forlade det hele. Når du har købt, har du købt. Det er kun i særlige tilfælde, hvor der er lavet fejl, at der kan ændres på det. Så kort sagt: Vi finder det ikke rimeligt, at man kan fortryde, at man stiftede en andelsboligforening,« siger bankdirektør i Nykredit Bjørn Mortensen til Jyllands-Posten.

I alt forsøger godt 200 familier i fem foreninger ifølge Jyllands-Posten at få status som almindelige lejere for at slippe for deres andelsforeningers høje gæld via en konkurs.

Danske Bank og Nykredit har via deres advokater kontaktet tre foreninger, hvor bestyrelsesmedlemmer advares om, at de kan holdes personligt ansvarlige.

»Lige først fik jeg et sug i maven. Er det det værd? Lejligheden har ingen værdi. Og nu risikerer vi at miste sommerhuset og alt muligt andet. Men jeg blev også sur. De kan ikke tillade sig at opføre sig, som om vi medlemmer af bestyrelsen er kriminelle,« siger Niels Bjørnstrup, tidligere bestyrelsesmedlem i AB Bangsbohus, til avisen.

Tirsdag skal Sø- og Handelsretten behandle en konkursbegæring, der kan få afgørende betydning for, hvordan tabet efter andelsbolighypen op til finanskrisen skal fordeles. Her vil Danske Banks advokat Anne Birgitte Gammeljord fra Gorissen og Federspiel forsøge at forhindre andelsboligforeningen AB Bangsbohus i at gå konkurs:

»Jeg kan ikke forstå, at de kan blive forskrækkede. De har jo en advokat, der repræsenterer dem. Så når jeg sender til ham, skal han redegøre over for sine klienter, hvordan han opfatter sagen. Jeg er ikke nogen dommer. Jeg er bare en, som argumenterer i den ene retning«.