Banker taber stribevis af ankenævnssager

Pengeinstitutankenævnet har givet ni bankkunder helt eller delvist medhold i deres klager.

Ikke alle klagesager er lige store. Morsø Bank har bl.a. været involveret i en strid om konfirmationspenge.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diba Bank, Brørup Sparekasse, Lån & Spar Bank, Nordjyske Bank og Morsø Bank har alle tabt sager på Pengeinstitutankenævnets seneste møde. Historisk set er det ellers sjældent, at bankerne taber sager i nævnet, men nævnet synes at være blødt op efter finanskrisen.

På mødet fik ni kunder medhold i deres klager, og fem af klagerne var rettet mod Morsø Bank, der med hiv og sving undgik at havne hos Finansiel Stabilitet lige før jul.

Genvundne konfirmationspenge

Morsø Bank har tabt tre sager, som stammer fra bankens overtagelse af nødstedte Spar Mors sidste år. I alle tre sager er det mindreårige, som har placeret deres sparepenge i garantibeviser i Spar Mors, fordi de bad om at få den højeste rente og ikke blev orienteret om risikoen derved. Dermed stod de nu 15- og 16-årige til at tabe deres konfirmationspenge samt lønnen fra fritidsjobbet, og for en enkelts vedkommende pengene fra en mengrads-erstatning.

Desuden har Morsø Bank tabt to andre sager, hvor kunder med lav risikoprofil er blevet rådgivet til at købe investeringsbeviser i Sydinvest Virksomhedsobligationer, Sydinvest Højrentelande og Bankinvest Højrentelande med store tab til følge. Her lægger ankenævnet til grund, at banken burde have vidst, at investeringsforeningernes risiko ikke var lav.

Diba Bank har tabt en sag om de omdiskuterede Scandinotes-obligationer. Kunden har haft en aftale om formuepleje med en lav risikoprofil. Derfor burde Diba Bank ikke have placeret midlerne i junior- og mezzaninudgaven af Scandinotes, som er de obligationer i serien, der har den højeste risiko.

Frøs garantikapitalen

For Brørup Sparekasse er sagen en følge af, at den som så mange andre sparekasser indefrøs garantiindskud under finanskrisen. En kunde havde forinden en bindende aftale med banken om at kunne opsige sine garantikonti i april 2009, og banken havde ikke taget forbehold for, at bestyrelsen skulle godkende det. Retfærdigvis bør det nævnes, at Brørup Sparekasse vandt andre sager om den indefrosne garantikapital på det samme ankenævnsmøde.

Hos Lån & Spar Bank handler den tabte sag om noget helt andet. Kunden havde et andelsprioritetslån i banken og sikrede sig i en mail, at renten kun kunne justeres som følge af Nationalbankens renteændringer. Bankens svar på mailen er ganske klart, og det er derfor ikke i orden, at den har ændret renten med henvisning til sine almindelige forretningsbetingelser.

Den sidste bank, som har tabt en sag i denne omgang er Nordjyske Bank. Sagen handler om renten på en valutakredit, som blev ændret uden varsel. Kunden får dog kun delvist ret, da renteændringen er i orden, men den burde være sket med en måneds varsel.

Jyske Bank vandt

Der også banker, som har vundet sager på det seneste ankenævnsmøde. Mest interessant er det, at Jyske Bank har vundet en sag om en kundes investering i foreningen Jyske Invest Hedge Markedsneutral. En gruppe kunder forbereder i øjeblikket en fælles retssag mod Jyske Bank om netop disse investeringer, og Forbrugerombudsmanden er gået ind i sagen. Jyske Bank har betalt erstatning i nogle sager, men vil tage stilling fra sag til sag og ikke udbetale penge pr automatik.

Selv om bankerne har tabt sagerne i Pengeinstitutankenævnet, har de ikke pligt til at følge afgørelsen. Gør de det ikke, må klagerne i stedet gå rettens vej og håbe på også at få medhold her.