Banker skovler gebyr-penge i kassen

De ekstremt lave renteniveauer giver ikke de store problemer for de danske banker. Den massive appetit på låneomlægninger hos boligejere rundt om i landet har betydet, at bankerne skovler penge ind på gebyrer.

Bankerne er ramt af historisk lave renter, men skovler til gengæld penge ind på gebyrer drevet af husejernes massive appetit på låneomlægninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

De historisk lave renter har ikke givet den store hovedpine i de danske banker. For selvom bankernes renteindtægter overordnet set ikke har været prangende i årets første kvartal, er gebyrindtægterne på det nærmeste eksploderet i kølvandet af en massiv låneomlægnings-bølge hos husejerne.

Fem banker - herunder Jyske Bank, Nordea og Spar Nord - fremlagde onsdag morgen regnskaber for årets første kvartal, hvor særligt en massiv stigning i netop gebyrindtægterne springer i øjnene.

Jyske Banks regnskab er som helhed ikke prangende, men banken har oplevet en stigning i gebyrindtægterne på knap 46 pct. sammenlignet med det tilsvarende kvartal sidste år. Banken forklarer selv den store stigning i gebyrindtægterne med en høj konverteringsaktivitet og et massivt salg af nye boliglån. Investorerne sender Jyske Bank-aktien ned med godt 3 pct. onsdag middag.

Nordeas regnskab er også spækket med gebyrkroner, da stigningen på den post ligger på 44 pct. sammenlignet med første kvartal sidste år. I alt hiver Nordea gebyrer hjem for 65 mio. euro i Danmark, hvilket blandt andet kan tilskrives låneomlægninger. Til gengæld er bankens renteindtægter lavere end forventet. Nordens største bank får generelt fine karakter for sit regnskab, der overgår analytikernes forventninger på langt de fleste punkter. Alligevel sender investorerne Nordea-aktien ned med knap 3 pct.

Også Sydbank lagde onsdag sine regnskabstal frem. Den Aabenraa-baserede bank nyder særlig godt af, at nedskrivningerne er faldet med over 200 mio. kr. sammenlignet med det tilsvarende kvartal af 2014. På bundlinjen fik Sydbank et overskud på 304 mio. kr., hvilket er 18 mio. kr. højere end sidste år. Også Sydbank-aktien falder svagt i et marked, der ved middagstid hælder til den negative side.

Til gengæld er investorerne meget glade for regnskabet fra Spar Nord. Den nordjyske bank leverede det bedste kvartalsresultat i dets historie og kunne både byde på et fald i nedskrivningerne, en stigning i renteindtægterne og ikke mindst et eksplosiv boom i gebyrindtægterne på over 51 pct. Aktien stiger med knap 0,7 pct.