Nordea tjener stort på danskernes låneomlægninger

Selvom de ekstremt lave renter gør det svært at tjene penge nogle steder i banken, vokser Nordeas gebyrindtægter svimlende 44 procent blandt andet på grund af en massiv konvertering af boliglån.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ekstremt lave renteniveauer har fået danskerne til at omlægge boliglån i vildskab.

Dermed tjener bankerne ind på gyngerne, hvad de har mistet på karusellen. Nettorenteindtægterne falder ni procent til 281 millioner euro, men nettogebyrindtægterne stiger til gengæld svimlende 44 procent sammenlignet med samme kvartal sidste år. I alt hiver Nordea gebyrer hjem for 65 millioner euro i Danmark, og det er blandt andet på grund af låneomlægnigner.

Tallene dækker forretningsområdet Banking Demark, som omfatter privatkunder og mindre erhvervskunder, men ikke de store erhverskunder og private banking.

Driftsresultatet stiger 35 procent til 158 millioner euro, hjulpet godt på vej af nedskrivningerne, som reduceres med 34 procent til 44 millioner euro. Danmark ligger imidlertid stadig over Nordeas øvrige markeder, når man kigger på nedskrivnignsniveau.

»Vi ser generelt en forbedring i dansk økonomi, som sætter et positivt præg på forrentingen. Nedskrivningerne falder yderligere, hvilket ikke er den store overraskelse, og så er Nordea positivt påvirket af udviklingen på kapitalmarkederne og af, at der har været godt gang i konverteringsaktiviteten, hvilket afspejler sig i nettogebyrindtægterne,« siger Bjørn Schwarz, aktienalaysechef i Sydbank.

Nordea

I mio. euro 1. kvt. 2015 1. kvt. 2014 Ændr.
i pct.
Nettorenteindtægter 1.288 1.362 -5%
Driftsresultat 1.408 1.157 22%
Nettoresultat 1082 831 30%

Udlånet til erhver falder to procent, mens udlånet til husholdninger stiger to procent på det danske marked.

Nordea har de senere år gennemført skrappe spareprogrammer, hvilket medvirker til at presse driftsomkostnignerne ned med seks procent til 191 millioner euro.