Voldsom fremgang i Nordea

Nordea overrasker positivt på bundlinjen med et nettoresultat på over en milliard euro efter et første kvartal præget af høj aktivitet på finansmarkederne og de ekstremt lave renteniveauer.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordea gør som de plejer hvad angår omkostninger og nedskrivninger - de får dem til at falde. I første kvartal lykkedes det imidlertid samtidig at få indtægterne til at stige. Nettoresultatet bliver på 1.082 millioner euro - næsten 170 millioner euro bedre end ventet af analytikerne.

Selvom de lave renteniveauer gør det svært at tjene penge på almindelige ind- og udlån, skubber de nemlig bag på aktiviteten andre steder. Blandt andet konverterer husejerne i høj grad deres boliglån.

Samtidig har den positive udvikling på de finansielle markeder øget investeringslysten. I kapitalforvaltningsafdleingen Nordea Asset Management forvalter man nu mere end 2.000 milliarder kroner.

»Første kvartal var præget af en øget kundeaktivitet og en stærk vækst i indtægterne. De ekstremt lave renter lægger pres på nettorentemarginalerne, men øger også efterspørgslen efter vores produkter og serviceydelser i andre dele af banken. Den større volatilitet øger behovet for vores risikostyringsløsninger blandt erhvervskunder og institutionelle kunder, og interessen for vores opsparings- og investeringsprodukter er fortsat meget stor i hele Europa. Kapital under forvaltning steg til et rekordhøjt niveau på EUR 290 mia. Omkostningerne faldt som ventet, og kreditkvaliteten er fortsat solid,« siger topchef Christian Clausen i en kommentar til regnskabet.

Nordeas nedskrivninger på udlån falder 23 procent i forhold til samme kvartal sidste år til 122 millioner euro. Samtidig begynder man at kunne se effekterne af Nordeas skrappe spareprogrammer, som preser omkosntingerne ned med fire procent.

Nordea

I mio. euro 1. kvt. 2015 1. kvt. 2014 Ændr.
i pct.
Nettorenteindtægter 1.288 1.362 -5%
Driftsresultat 1.408 1.157 22%
Nettoresultat 1082 831 30%

Nettorenteindtægterne er påvirket af de ekstremt lave renteniveauer og falder fem procent til 1,29 milliarder euro, men alligevel stiger de samlede driftsindtægter ni procent til 2,71 milliarder euro.

Bankens ordinære resultat stiger 27 procent til 1,41 milliarder euro.