Bank-læk i offentlighedens interesse

Offentligheden bør have adgang til oplysninger om bankers lån til virksomheder, mener mediejurist. Fordelene er flest, men der er også ulemper.

Foto: Olivier Morin.
Læs mere
Fold sammen
Bankers kreditbøger er hemmelige. Både for borgere og for pressen. Men det er ikke i offentlighendes interesse, vurderer mediejurist Oluf Jørgensen:

"Principielt ville det være en fordel, hvis pressen havde adgang til kreditbøgerne," siger han til Business.dk.

Udtalelsen kommer efter islandske Kaupthings i går oplevede at få lækket sine kreditbøger med følsomme oplysninger om lån til blandt andre 61 danske virksomheder - herunder Dong, Danfoss og A.P. Møller-Mærsk.

Vil sikre ansvarlighed
Flere af virksomhederne fordømte idag lækagen, og som loven er skruet sammen er de i deres gode ret. Offentliggørelsen er et historisk brud på bankhemmeligheden i både Island og Danmark.

Men Oluf Jørgensen ser flere fordele ved, at borgerne sikres adgang til oplysningerne både i den aktuelle sag og i lignende:

"Det vil tilskynde ansvarlighed i kreditforeningerne. Det vil give bedre muligheder for investorer til at vurdere risiko, og det vil sikre en mere fair og fri konkurrence," siger han.

Han erkender dog, at kan få uheldige konsekvenser for de virksomheder, der er nødt til at låne penge:

"Hvis det først bliver kendt, at en virksomhed har store lån, kan det få en økonomisk lavine til at rulle, og det kan svække virksomhedens overlevelsesmuligheder," siger Oluf Jørgensen.