Axcel ville have Egmont-boss

Kapitalfonden Axcel har været på jagt efter Egmont-boss Steffen Kragh som ny topchef. Derudover har flere danskere i store kapitalfonde i udlandet været i spil. Men alle har takket nej.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det er langt sværere end ventet at finde en afløser til Christian Frigast til den absolutte toppost i Danmarks største kapitalfond Axcel, der bl.a. investerer penge fra ATP, PFA og dynekongen Lars Larsen.

Senest har fonden, der har tjent en formue på sin investering i Pandora, været tæt på at indgå en aftale med Steffen Kragh, der er øverste direktør i mediegiganten Egmont, fortæller flere kilder til Berlingske. Men af uvisse årsager er aftalen faldet til jorden tæt på målstregen.

Steffen Kragh ønsker ikke at tale med Berlingske om sagen.

»Jeg kan afvise, at jeg er på vej væk fra Egmont og har ikke yderligere kommentarer,« skriver han i en kortfattet mail sendt via Egmonts presseafdeling.

Axcel har gennem længere tid været på jagt efter 63-årige Frigasts afløser, men uden held. Axcel har hyret top-headhunter Jens Howitz fra search-firmaet Russel Reynolds til at finde den nye topchef.

Steffen Kragh ville på mange måder ellers have været et scoop for Axcel som topchef. Han er et kendt navn og respekteret fra den pæne del af dansk erhvervsliv. Han har bevist gennem flere år, at han levere resultater i en svær branche, og han har et stort netværk i toppen af danske virksomheder. Desuden har en fortid som finansmand, bl.a. som chef i Hafnia.

Berlingske erfarer ud over Steffen Kragh, at en stribe højt placerede danskere i udlandet har været i spil.

I løbet af efteråret sidste år har Axcel bl.a. talt med en række danske kapitalfondspartnere med base i London. Det drejer sig angiveligt om Søren Christensen fra Cinven, Søren Vestergaard fra CVC, Henrik Kraft fra KKR og Jan Nielsen fra Blackstone, oplyser kilder. Alle har valgt at takke nej til jobbet.

»De har spurgt flere i London. Axcel kunne have været heldige, hvis en af dem ville flytte tilbage til Danmark fordi fruen ville det. Men det er ikke et interessant nok job for de her folk i forhold til, hvad de sidder og laver i dag,« siger en kilde med viden om processen.

Axcel vil i første omgang ikke kommentere navnene på kandidaterne, som Berlingske er bekendt med.

"Vi hverken kan eller vil kommentere den proces, der er i gang," lyder første melding fra Joachim Sperling, der er kommunikationsansvarlig i Axcel.

Men halvanden time efter, at Berlingske har publiceret artiklen på business.dk, bekræfter Axcel, at alt var aftalt med Steffen Kragh om et jobskifte fra Egmont til Axcel, men at han valgte at springe fra i sidste øjeblik.

»Jeg kan bekræfte, at der var lavet en aftale med Steffen Kragh. Alt var på plads før jul, men så besluttede han efterfølgende, at han ikke ville stå ved aftalen,« siger Joachim Sperling.

Axcel har tidligere forsøgt at få en afløser om bord. Allerede tilbage i 2008 havde Axcel faktisk fundet en kronprins til at tage over efter Christian Frigast.

Dengang var den nuværende Dong-chef Henrik Poulsen kørt i stilling som afløser, men sprang fra på målstregen. Poulsen, der indtil da havde været partner i den store amerikanske kapitalfond KKR, var udpeget og udnævnelsen omtalt på den danske fonds hjemmeside. Men Poulsen valgt inden sin tiltrædelse i Axcel i stedet at sige ja til jobbet som øverste chef i TDC, hvorfra han siden skiftede til Dong.

Parallelt med topchefjagten har Axcel også arbejdet på at få spulet ud i porteføljen af gamle selskaber med ringe afkast for kapitalfonden. Senest har fonden solgt dyrefoderselskabet VPG fra til en gruppe ledende medarbejdere som beskrevet i Berlingske Business.

Før jul forærede Axcel tøjkæden Noa Noa væk til nye investorer og i sommeren sidste år slap Axcel af med trægulveproducenten Junckers. Da solgtes selskabet fra for 1 krone.  Dermed er Axcel sluppet af med en stribe gamle selskaber, som slet ikke har udviklet sig som planlagt. Oprydningen kommer på et tidspunkt, hvor Axcel står over for senere i 2015 at skulle ud og rejse nye penge til en ny Fond V. Her vil man gerne tage sig bedst muligt ud.

Men inden den fond kan rejses hos store institutionelle investorer skal der findes en ny topfigur, der kan tegne fonden.