Kapitalfond fejer kriseramte selskaber ud ad bagdøren

Danmarks største kapitalfond Axcel er i gang med storstilet oprydning i sin virksomhedsportefølje inden et stort generationsskifte i ledelsen. Senest er et gældstynget dyrefoderselskab listet ud ad bagdøren.

Christian Frigast, ledende partner i Axcell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axcel

Efter hele 14 års ejerskab slipper kapitalfonden Axcel endelig af med dyrefoderselskabet VPG. Det er nu skibet videre til en gruppe ledende medarbejdere, herunder en af de højest placerede partnere i fonden, Per Christensen, der også er næstformand i VPGs bestyrelse.

Salget er sket for nogle måneder siden og i hemmelighed, da virksomheden bestemt ikke er nogen succeshistorie for Axcel. Men direkte adspurgt bekræfter Per Christensen over for Berlingske, at han er med i den nye ejerkreds i selskabet.

»Til salg-skiltet i VPG er endegyldigt taget ned, og der er en ny ejerkreds bestående af topledelsen i selskabet og bestyrelsen, og jeg kan bekræfte, at jeg er en del af den nye ejerkreds. Nu kan vi gå i gang med en ny udviklingsfase herunder også vurdere muligheder for opkøb for at styrke virksomheden. Ejerskiftet giver ny luft til selskabet og viser samtidig, at ledelsen og bestyrelsen tror meget på selskabet,« siger Per Christensen.

VPG, der også er kendt som Vital Petfood Group, består af en dansk og en finsk del. Den danske del af virksomheden producerer hunde- og kattemad samt fuglefoder heriblandt de såkaldte mejsebolde. I Finland produceres tøj og tilbehør til hunde og katte, eksempelvis remme, legetøj og halsbånd.

VPG er i en branche, der slet ikke har udviklet sig, som Axcel forestillede sig på købstidspunktet i 2000, og da kapitalfonden i de følgende år samtidig foretog nogle dårlige valg og købte uprofitable selskaber til, har investeringen udviklet sig til noget af en ørkevandring for fonden. Tommelfingerreglen er, at kapitalfonde ønsker at eje en virksomhed i fire-syv år. Mere end ti år, så er der noget galt.

Men investeringen i VPG blev født med alt for meget gæld. Trods flere års markant gældsnedbringelse har VPG stadig en gæld på over 200 millioner kroner til Nordea og FIH, som formentlig også har presset på for at finde en ny ejerløsning for selskabet.

Salgsprisen holdes hemmelig, men Axcel har formentlig fået 150-200 millioner kroner for selskabet.

Afhændelsen af VPG er den seneste i en større oprydning i Axcel, der har stået på siden sommeren sidste år. I august solgte Axcel eksempelvis trævirksomheden Junckers for bare én krone.

Også dengang var det ledelsen i selskabet, der tog over. Kapitalfonden måtte endda låne Junckers penge for at få puslespillet med en ny bankaftale for det stærkt kriseramte firma til at gå op.

Kort før jul lykkedes det Axcel at slippe af med den skrantende tøjvirksomhed Noa Noa, der blev foræret væk til en gruppe investorer under forudsætning af, at Nordea accepterede en gigantisk nedskrivning på et lån til virksomheden.

Nedskrivningen løb ifølge Berlingskes oplysninger op i 400 millioner kroner for storbanken.

Oprydningen i Axcel kommer på et tidspunkt, hvor kapitalfonden står over for et større generationsskifte. Den højt profilerede, ledende partner Christian Frigast, 63 år, er på vej ud, og det samme formodes en større del af de ældste partnere i fonden at være, heriblandt også Per Christensen, som nu privat er blevet medejer af VPG.

De øverste partnere i Axcel har alle tjent formuer på investeringen i smykkeselskabet Pandora, der hører til blandt de allerbedste kapitalfondsinvesteringer nogensinde.

Axcel tjente 20 milliarder kroner på Pandora, hvilket har betydet, at Frigasts personlige formue er på over en halv milliard kroner, og Per Christensens ligger ligeledes på et pænt trecifret millionbeløb.

Fonden står over for at skulle rejse en ny og femte fond til helt nye virksomheds­opkøb, og kapitalrejsningen ventes at gå i gang senere i 2015. Axcel har varslet, at der er et ledelsesskifte på vej, og investorerne i den nye fond vil også kræve, at der er et nyt team på plads til at føre den nye fond i mål otte-ti år senere.

Axcel bekræfter, at man er i gang med en oprydning, men nedtoner sammenhængen med det forestående generationsskifte.

»Det er naturligt, at kapitalfonde sælger deres virksomheder efter en periode, og for så vidt angår fonden Axcel II har den eksisteret i mere end 13 år, og den har derfor været under afvikling i et stykke tid. Det er baggrunden for, at vi fornylig har afhændet VPG og Junckers og før det Royal Copenhagen og Georg Jensen,« skriver Christian Frigast i en mail til Berlingske med henvisning til et par af de tidligere kriseramte selskaber, som Axcel har kæmpet længe med.

»Vi vil dog også gerne sikre os, at vores virksomheder bliver overdraget til den næste ejer på betryggende vis, og derfor kan det tage noget tid at gennemføre disse handler. Mere skal der ikke lægges i det,« skriver Christian Frigast videre.

Flere kilder, som Berlingske har talt med, vurderer, at generationsskiftet i Axcel vil omfatte flere end Frigast, da mange partnere i Axcel har tjent så mange penge på kanon-investeringen i smykkevirksomheden Pandora, at de ikke længere er så sultne på succes, som investorerne vil kræve.

Per Christensen vil ikke entydigt sige, om købet af VPG er et skridt på vejen ud af Axcel.

»Jeg forventer at have en tilknytning til Axcel i en del år fremover. Men hvad rollen bliver, når der er rejst en ny fond, det må vi tage til den tid,« siger Per Christensen.

Axcels formand, Danfoss-topchefen Niels B. Christiansen, ønsker ikke at tale med Berlingske om oprydningen og det forestående generationsskifte i partnerkredsen i Axcel.