Atomaftale kan sende oliepris under magisk grænse

Værdien af en tønde olie er på sit laveste siden midten af april. Får Iran og USA i dag en atomaftale i stand, kan prisen dykke yderligere.

Mere olie fra USA og især Iran vil sandsynligvis medføre en lavere oliepris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når forhandlingsfristen mellem Iran og USA i dag udløber, forventer flere eksperter både en dugfrisk atomaftale og en lavere oliepris. Hvis ikke med det samme, så i hvert fald på længere sigt, skriver det norske medie E24.

Dermed vil prisen på det sorte guld sandsynligvis nærme sig den magiske grænse på 50 dollar tønden, som ikke er set siden årets første måned.

Med en atomaftale vil USAs og EUs sanktioner mod Iran nemlig lette og give præstestyret bedre adgang til verdensmarkedet, hvor landet tidligere har været den næststørste spiller på OPECs oliefelt. Og såfremt Iran stadig har store reserver liggende, vil det øgede udbud presse priserne ned.

Allerede i går tyvstartede olien sit prisdyk oven på meldingen om, at chefen for den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, besluttede at opretholde støtten til de græske banker, om end under noget strengere vilkår.

Den sikkerhed fik olieprisen ned på 56,3 dollar tønden, mens den i skrivende stund igen har taget et lille hop til 57 dollar. Til sammenligning lå prisen samme tid sidste år på 110,2 dollar, og faldet har blandt andet været dårligt nyt for vores norske naboer.

Ved siden af ECB og en forestående atomaftale, kan også andre faktorer presse olieprisen ned. Blandt andet har USA øget sit antal af boreplatforme, ligesom der i øjeblikket er stigende usikkerhed om afsættelse hos Kina, som i øjeblikket er verdens største importør af råstoffet.

Såfremt USA og Iran ikke når til enighed om en atomaftale, forventer eksperter alligevel, at den iranske olie vil nå markedet før eller siden. I så fald kan netop Kina eller en anden stormagt blive partner, hvilket dog vil udskyde prisfaldet lidt endnu.