Arla Foods på aktier

Økonomisk pressede Arla Foods overvejer en udenlandsk aktieemission for flere milliarder kroner. Dermed er der lagt op til en revolution for andelsbevægelsen. Andelshaverne er dog sikret kontrol over moderselskabet.

»Vi begynder at se tegn på et fald i mælkeproduktionen i visse lande,« siger Arla-direktør Peder Tuborgh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arla Foods varmer op til at bryde med en over 100 år gammel tradition for andelskonstruktionen. Fremover vil selskabet invitere eksterne investorer indenfor i en række af selskabets udenlandske investeringer. Det kan åbne op for en aktieemission i milliardklassen.

Aktionærer i det kommende Arla Foods International A/S kan både blive de nuværende andelshavere – altså de danske og svenske landmænd – men det kan også blive pensionskasser og for den sags skyld private investorer:

»At samle alle vore udenlandske investeringer i selvstændige aktieselskaber under et Arla Foods International A/S giver os mulighed for at invitere andre partnere, for eksempel andre mejeriselskaber eller pensionskasser med som aktionærer, uden at vi giver køb på vores traditionelle andelsstruktur i moderselskabet,« siger Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods.

Der er endnu ingen klar tidsplan for en eventuel emission, men Arla Foods har et stort kapitalbehov i de kommende år.

Skal bruge 15 milliarder
Arla Foods har nemlig som mål at blive blandt de tre største mejeriselskaber i Tyskland og Polen inden 2013 – markeder, der i alt betjener mere end 120 millioner forbrugere. Derfor kan det blive en ganske betragtelig del af Arla Foods omsætning, der i fremtiden placeres i aktieselskaber.

Samlet set har Arla Foods planer om at øge sin omsætning med 50 procent til 75 mia. kroner om året inden 2013. En ekspansion, som Peder Tuborgh vurderer, vil kræve en investering på mindst 15 mia. kroner i løbet af de næste fem år.

»Det vil blive dyrere og sandsynligvis for dyrt for de eksisterende andelshavere, hvis de skal bære alle omkostningerne til vores vækstbehov de kommende år,« siger Peder Tuborgh, der dog ikke på nuværende tidspunkt vil sige, hvor stor en del af de 15 milliarder der skal rejses fra eksterne investorer.

Rigtigt træk
Tidligere har Arla Foods foretrukket at køre sine opkøb og investeringer i udlandet som enten joint ventures, hvilket er tilfældet i Kina, eller som 100 procent egne selskaber, hvilket er tilfældet i Finland. I England har Arla inviteret de britiske leverandører ind i Arla Foods UK med en ejerandel på 3,5 procent.

Men det er rigtigt set, når Arla Foods nu vælger at gå efter andre investorer end producenterne selv. Det vurderer andelsforsker Mads Mordhorst fra CBS:

»På en måde kan man godt sige, at Arla Foods sælger ud af arvesølvet ved at invitere fremmed kapital ind i selskabet. Men på den anden side, så er det svært at se andre veje. Der findes ikke andelsmejerier med den fornødne kapacitet i Polen eller Tyskland til, at Arla kan opnå en ledende markedsposition gennem samarbejde. Derfor er det nødvendigt med større opkøb, og det giver et behov for kapital,« vurderer han.

At forsøge sig med en Arla Foods International aktie inden for en overskuelig fremtid, kan vise sig at være et ganske fornuftigt træk på trods at de turbulente tider på aktiemarkederne. Det mener finansanalytiker fra Dansk Aktie Analyse, Peter Falck-Sørensen:

»At introducere en aktie baseret på en stabil forbrugsafsætning vil alt andet lige være fornuftigt. Fødevarebranchen er efter medicinalindustrien nok blandt de mindst konjunkturfølsomme, så det vil sandsynligvis være attraktivt for langsigtede investorer. Men generelt er det jo overordentligt vanskeligt at rejse kapital på det nuværende marked,« siger han.