Voldsom strid mellem Arlas ejere

Et af Europas største mejeriselskaber, Arla Foods, er ramt af sin hidtil værste konflikt mellem danske og svenske ejere i selskabets ni-årige historie. Ejerne er røget i røget i totterne på hinanden over afregningen for mælk.

Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De svenske bønder og ejere klager over, at det dansk-svenske mejeriselskab Arla betaler for lidt for deres produkter, mens de danske bønder får væsentligt mere.

»Arla mener åbenbart, at svensk mælk er mindre værd en dansk mælk. Denne strid er den absolut alvorligste strid i Arlas historie,« siger en fortørnet formand for de svenske mælkebønder, Per Andersson til Jyllands-Posten.

Han mener, at de svenske mælkeproducenter, der på lige fod med de danske producenter er andelshaver og dermed ejere af Arla, har været med til at betale prisen for Muhammed-krisen og den danske overproduktion af mælk. I øjeblikket får danske bønder 2,12 kr. pr. liter mælk, de afleverer til deres mejeri. Det svarer til 3,30 svenske kr. De svenske bønder får kun 2,77 svenske kr. pr. liter, men de vil have lige så meget som deres danske kolleger. Alle 8.000 svenske og danske andelshavere skal have samme afregningspris i samme valuta, påpeger han.

Formanden for Landsforeningen Danske Mælkeproducenter, tilbageviser svenskernes klager. Svenskerne får det, de skal have, siger han.

»Vi skal bestemt ikke sende flere penge til Sverige, fordi vi selv er på spanden,« siger formanden Peter Mouritsen.

Siden fusionen i 2000 mellem danske MD Foods og svenske Arla til Arla Foods har de svenske bønder flere gange følt sig klemt. Den aktuelle konflikt rammer Arla hårdt, da 4.000 danske står over for 4.000 svenske andelshavere i striden om prisen på mælk. Formanden for Arla Foods, Ove Møberg, lover en løsning på striden inden udgangen af måneden.

 
Fik du læst:

Jamie Oliver elsker dansk bacon

Sidste omgang på Valby Bakke

Ko-prutter koster en million