Apple slår forventningerne: Aktien kan sætte rekord fredag

Elektronikgiganten Apple leverede torsdag et stærkere regnskab end ventet og kom desuden med en opløftende prognose for første kvartal af sit nye regnskabsår.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN BRADSHAW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples efterårssalg har været bedre end forventet, og iPhone-giganten ser frem til et indbringende julekvartal oven på lanceringen fredag af den nye toptelefon, iPhone X.

I de tre måneder frem til udgangen af september, der udgør Apples fjerde kvartal, omsatte selskabet for 52,6 mia. dollars, hvilket var 12 procent mere end i samme periode for et år siden og ifølge nyhedsbureauet Bloomberg klart over analytikernes forventninger på 50,7 mia. dollars.

Fremgangen skal blandt andet ses i lyset af at der i løbet af kvartalet blev langet 46,7 millioner iPhones over disken mod de forventede 46 millioner. Det er 1,1 millioner flere telefoner end for et år siden men stadig langtfra verdens største mobilproducent, Samsung. Og selv om en del af fremgangen skyldes et stort salg af ældre - og billigere - iPhone-modeller, er de samlet flere iPhone-brugere med til at trække flere folk til Apples øvrige varehylder, hvor de lægger penge.

Apples overskud voksede i juli-september fra 9 milliarder dollars sidste år til nu 10,7 milliarder dollars. Det svarer til et dagligt overskud på 743 millioner kroner.

Det gav en indtjening per aktie på 2,07 dollar, mens analytikerne havde regnet med et overskud på 1,87 dollar per aktie.

»Vi er glade for at rapportere en meget stærk afslutning på et fantastisk finansår med rekordhøj omsætning i fjerde kvartal og med vækst år-til-år på alle vores produktkategorier og det bedste kvartal nogensinde for Services,« siger Apples administrerende direktør, Tim Cook, med henvisning til den division af Apple, som omfatter netbutikken App Store, betalingstjenesten Apple Pay og netlagertjenesten iCloud.

Servicedivisionens omsætning voksede fra 6,3 milliarder dollars for et år siden til nu 8,5 milliarder dollars.

I hele regnskabsåret omsatte Apple for 229,2 mia. dollar, og på bundlinjen stod 48,4 mia. dollar tilbage - svarende til rundt regnet 310 mia. kr.

Julekvartalet, som er det første i Apples nye regnskabsår, ser lovende ud. Apple venter en omsætning på 84 til 87 mia. dollars. Det er langt mere optimistisk end blandt de analytikere, som følger Apple. De forventede et julesalg på 84,9 mia. dollars.

»Man kan se fra vores prognose, at vi er meget optimistiske,« sagde Apple-topchef Tim Cook ifølge CNN.

De høje salgsforhåbninger knytter sig til de nyeste produkter som iPhone 8, Apple Watch Series 3 og TV-boksen Apple TV 4K, ligesom iPhone X lanceres fredag, den 3. november, i store dele af verden og gerne skulle hente det ekstrasalg, som iPhone 8 ikke har klaret. iPhone 8 har solgt dårligere end sidste års iPhone 7-modeller.

Apple-aktien steg 3,1 pct. i eftermarkedet torsdag aften til over det hidtil højeste niveau på 169,94 dollar i forhold til niveauet fra onsdag.