Apple arbejder på sin egen Snapchat

iPhone- og iPad-producenten forsøger at gøre sig mere relevant for især sine yngre brugere med en videodelingsapp, som - måske - er klar til næste år.

Foto: © Regis Duvignau / Reuters

Apple er ved at udvikle en videodelings- og videoredigeringsapp til sine iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer for at forsøge at få en bid af den popularitet, som Facebook og Snapchat har opnået.

Apples plan er fra 2017 at indbygge apps, som kan koble brugere sammen, i sine mobilprodukter, siger en anonym kilde med kendskab til planen til nyhedsbureauet Bloomberg. Apple selv vil ikke kommentere forlydenderne.

Den nye videodelingsapplikation, som skal kunne betjenes med en hånd, kan optage video, og man kan lægge filtre på eller tegne oven på filmen, sådan som konkurrenten Snapchat og den Facebook-ejede billeddelingstjeneste Instagram også kan noget af. Resultatet kan så sendes til folk i ens kontaktbog eller gennem sociale netværk som Facebook og Twitter. Meningen er, at man skal kunne filme, redigere og sende på under et minut. Muligvis bliver funktionen en del af kameraappen.

iPhone-salget knager - der skal nyt til

Det er folkene bag Apples filmprogrammer Final Cut pro og iMovie, der er sat på opgaven med den nye app, som ikke har fået et navn. Hvor mange funktioner den kommer med, afhænger af det Apple-hold, som har til opgave at påse, at privatlivets fred overholdes, og at Apple ikke videregiver for mange oplysninger om brugeren.

Målet for Apple er at få fat i de stadig flere, som vokser op med Snapchat og Instagram. På Snapchat bruger en tredjedel af brugerne hver dag muligheden for optage og dele egne foto- og videofortællinger.

Apple hentede i april-juni 56,8 procent af hele sin indtjening fra salget af iPhone-telefoner. Men iPhone-salget er faldet i to kvartaler i træk, og selv om Apple som verdens mest værdifulde selskab med verdens største pengetank ikke lider nød af den grund, gælder det for Apple-topchef Tim Cook om at finde nye måder at tjene penge på. Man har forsøgt sig med smarture, men interessen har været beskeden. I stedet lagde Tim Cook ved seneste regnskabsfremlæggelse vægt på, at der er kommet skred i indtjeningen fra Apples netbutik App Store, hvor man kan hente og købe apps til sit udstyr, samt netlagertjenesten iCloud.

Opdateret iMessage på vej

Nu gælder det for Apple om at få fat i især de yngre brugere og vedblive at være relevante for dem. Facebook har med Instagram sat sig godt på den del af markedet, og selve Facebook bruger folk masser af tid på hver dag. Det truer Apples egne tjenester.

I den kommende opdatering af iOS-mobilstyresystemet, som ligger på iPhones og iPads, vil der være en opdateret udgave af Apples beskedprogram iMessage med mulighed for at lægge animerede effekter, som bevæger sig, ind i tekstbeskeder, ligesom man vil kunne tegne på billeder og filmklip.