Apotekerne sænker priserne på medicin

Sundhedsminister Astrid Krag har indgået aftale med apotekerne om lavere avancer og dermed billigere medicin for danskerne.

En ny toårig aftale med apotekerne sænker avancen på medicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: benita marcussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kan se frem til billigere medicin fra apotekerne.

Det står klart, efter at Danmarks Apotekerforening og sundhedsminister Astrid Krag (SF) torsdag indgik en ny aftale om apotekernes avance på medicin i 2013 og 2014.

- Vi har indgået en fornuftig og en ansvarlig aftale. Med aftalen får borgerne billigere medicin og samtidig sparer samfundet penge, fordi det offentlige skal bruge færre kroner på medicin, siger Astrid Krag.

Når avancen bliver mindre og priserne på medicin billigere, hænger det ifølge Krag sammen med en »effektiviseringsgevinst« hos apotekerne.

Regeringen har nedsat et moderniseringsudvalg, der skal kigge på apotekernes monopol på at sælge receptpligtig medicin og finde frem til en fremtidig model. Men arbejdsgruppen er endnu ikke færdig, og en rapport ventes først klar efter nytår. Alligevel har sundhedsministeren fundet det rigtigt at indgå en toårig aftale med apotekerne.

- Selv om apotekersektoren står over for en modernisering, er der jo ikke tvivl om, at apotekerne fortsat skal sælge medicin til borgerne, og at ændringer i sektoren ikke kommer til at ske fra den ene dag til den anden. Derfor er det helt nødvendigt at lave en aftale om rammerne for apotekernes økonomi for de næste to år, siger sundhedsministeren.

Aftalen indeholder også to initiativer, der kan være med til at reducere fejl ved medicingivningen og dermed højne patientsikkerheden.

For at hjælpe borgerne og medarbejderne i blandt andet hjemmeplejen med at genkende medicin med det samme aktive indholdsstof, vil det fremover tydeligt fremgå af etiketten, som påføres på apoteket, hvilket aktivt indholdsstof det enkelte lægemiddel indeholder.

Apotekerforeningen og Sundhedsministeriet er også blevet enige om at igangsætte et kompetenceløftprojekt om medicin og medicinhåndtering for personalet på kommunale botilbud.

- Jeg er især godt tilfreds med den del af aftalen, som sigter på at uddanne personalet på bostederne bedre i håndteringen af medicin. Der er nemlig særligt på bostederne brug for initiativer, der kan mindske omfanget af medicineringsfejl, siger Astrid Krag.

Apotekernes avance på medicin forhandles hvert andet år mellem sundhedsministeren og Apotekerforeningen.

Onsdag indgik sundhedsministeren ligeledes en aftale med Lægemiddelindustriforeningen og Danske Regioner, der sænker listepriserne på sygehusmedicin med fem procent over de kommende to år.