Opgør med apoteksmonopol i modvind

Efter skiftende meldinger fra forskellige ministerier i løbet af efteråret hælder regeringspartierne ifølge Business’ oplysninger til, at farmaceuter får lov til at beholde deres monopol.

Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter lang tids intens lobbyindsats fra Danmarks Apotekerforening og flere modsatrettede politiske meldinger fra regeringspartierne i løbet af efteråret tyder alt nu på, at landets nuværende apotekere får lov til at beholde deres flere århundreder gamle monopol på at sælge medicin i Danmark.

Der er endnu ikke truffet en formel beslutning i regeringen om fremtidens apotekersektor, men stemningen i folketingsgrupperne tyder på, at materialistkæder som Matas heller ikke i denne omgang får mulighed for at sælge receptpligtig medicin. Det erfarer Berlingske Business på baggrund af samtaler med en lang række centrale kilder i regeringspartierne.

De færreste kilder ønsker dog at drage håndfaste konklusioner til citat, men regeringspartiernes sundhedsordførere lægger ikke skjul på, hvilken vej vinden blæser.

»Vi taler om en modernisering og ikke en liberalisering af apotekersektoren, og det skal også være udgangspunkt for konklusionerne.Vi skal også huske, at distributionen af medicin fungerer rigtigt godt og er meget sikker med den nuværende model,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.

Hos de Radikale mener sundhedsordfører Camilla Hersom, at »der er stærke elementer i det nuværende system, som vi skal passe på ikke at miste«. 

»Det afgørende for de Radikale er, at vi har fokus på at sikre et sikkert system, hvor vi fortsat har kontrol med priserne og fin tilgængelighed. De kriterier lever det nuværende system op til,« siger hun.

Allerede i 2010 anbefalede det daværende Vækstforum under VK-regeringen at liberalisere apotekersektoren.

Danmarks Apotekerforening har siden ført kampagne mod en liberalisering, og sidste år blev kampagnen intensiveret blandt andet med en række omdiskuterede TV-reklamer.

Mens Apotekerforeningen jubler over stemningen i regeringspartierne, håber Matas fortsat, at regeringen vil åbne for mere konkurrence. Her hæfter man sig ved, at der nu venter politiske drøftelser i regeringstoppen, der om kort tid modtager en tværministeriel rapport om forskellige modeller for en modernisering af apotekervæsenet.Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) talte for nye ejerformer af apoteker så sent som i oktober sidste år.

Debat: Er det i orden, at farmaceuterne bevarer monopolet på at sælge receptpligtig medicin?