Matas håber fortsat på monopolopgør

Materialistkæden Matas holder fast i et håb om, at regeringen vil åbne for mere konkurrence i apotekersektoren. Danmarks Apotekerforening fastholder omvendt, at monopolet sikrer den største faglighed.

Foto: Linda Kastrup. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Et opgør med de nuværende apotekeres monopol på at sælge receptpligtig medicin vil betyde flere apoteker, længere åbningstider og lavere priser. Det er meldingen fra informations- og miljøchef i Matas, Henrik Engberg Johannsen, der længe har presset på for mere konkurrence i sektoren.

Han sætter nu sin lid til, at stemningen i regeringspartierne vil vende, når de gennemgår rapporten fra den arbejdsgruppe, der om kort tid afleverer en række forslag til en modernisering af sektoren.

»Arbejdsgruppen har mig bekendt endnu ikke videregivet deres anbefalinger til regeringens økonomiudvalg. Det er vigtigt, at man ikke træffer nogen afgørelse, før man har gennemlæst arbejdsgruppens resultater. Alt andet ville være uansvarligt over for borgerne,« siger Henrik Engberg Johannsen.

Kampagne om patientsikkerhed

Han står over for Danmarks Apotekerforening, der det sidste halve år har intensiveret foreningens kampagne mod en liberalisering. Apotekerforeningens kampagne handler om patientsikkerhed, hvis nye aktører får adgang til at sælge medicin.

Det har dog hele tiden ligget fast, at det fortsat vil være farmaceuter, der skal betjene og rådgive kunderne, uanset om der bliver åbnet for nye ejerformer eller ej. Formand for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen, mener alligevel, at man vil sikre den bedste sundhedsfaglige rådgivning ved at fastholde farmaceutejerskabet.

»Hvis man åbner, vil man se, at man får flere apoteker i de store byer. Men hvis man smører branchens omsætning ud i et tyndere lag, smøres fagligheden også ud i et tyndere lag. Spørgsmålet er, om man har den bedste fagligt funderede apotekssektor, hvis medicinen f.eks. bliver solgt i et område i en parfumebutik. Det vil udvande fagligheden, hvis der f.eks. kun står én farmaceut,« siger han.

Kompetent personale i Matas

I Matas undrer Henrik Engberg Johannsen sig over Apotekerforeningens argumenter og kampagne.

»Der gås ikke på kompromis med det faglige miljø, hvis andre end farmaceuter får mulighed for at eje apoteker. Apoteket vil blive en synlig afgrænset del af vores butikker, hvor der vil stå samme apoteksfaglige personale, som der står på apotekerne i dag,« siger han.

Han fastslår samtidig, at Danmark har flere indbyggere pr. apotek end noget andet EU-land. Derudover argumenterer Matas med, at en liberalisering vil sikre lavere priser. Det kan ifølge Henrik Engberg Johannsen blive en realitet, selv om politikerne ville vælge at fastholde de faste priser på receptpligtig medicin efter en eventuel liberalisering.

»I dag betaler forbrugerne årligt over 600 mio. kr. for »opretholdelse af apotekersektoren« over medicinpriserne. Dette beløb går bl.a. til apotekernes filialer og apoteksudsalg, apotekervæsnets pensionsordning og til Danmarks Apotekerforening. Man kan reducere medicinpriserne med store dele af disse forbrugerbetalte 600 mio. kroner, hvis Matas og andre får lov at eje apoteker,« siger Henrik Engberg Johannsen.

De danske apoteker havde i 2011 i gennemsnit en omsætning eksklusiv moms på omkring 38 mio. kr. og et overskud før udligning på godt en mio. kr.