Android er kæmpe milliardforretning for Google

Konkurrent opgør Googles indtjening på mobilstyresystemet til over 200 milliarder kroner og kræver nu en andel af beløbet.

Mobilstyresystemet Android, som sydkoreanske Samsung er den største producent af telefoner med, indbringer Google milliarder af kroner. Arkivfoto: Josep Lago, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSEP LAGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens mest udbredte mobilstyresystem, Android, er en milliardstor forretning for internetgiganten Google, selv om man ikke betaler for at bruge det.

Det har Googles konkurrent, Oracle, afsløret under en retssag mellem de to giganter i USA. Oracles advokat fortalte, at Android har givet Google en omsætning på omkring 31 milliarder dollars (214 milliarder kroner) og sikret giganten et overskud på 22 milliarder dollars (151 milliarder kroner).

Google vil ikke selv tale om tallene, men for Oracle er de vigtige, for retssagen handler om, at Oracle kræver penge af Google for at have brugt Oracles Java-program til at udvikle Android med, og derfor skal Google betale i forhold til, hvad det har givet af indtægter.

Android nu i EUs søgelys

Android er verdens mest udbredte mobilstyresystem. Det ligger på omkring 85 procent af samtlige smartphonetelefoner, som kommer fra fabrikkerne, hvor Apples iOS ligger på omkring 13 procent og Microsofts Windows på omkring to procent.

Android har i dag så stor udbredelse, at EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har sat styresystemet og dermed Google under lup. Hun er ved at undersøge påstande om, at Google pålægger mobil- og tavle-PC-producenter, der ønsker at bruge Android, at sikre, at ikonerne til Googles egne nettjenester altid får den bedste placering på skærmene. Det vil være konkurrenceforvridende, og Google kan derfor risikere en stor bøde, hvis det kan bevises.

Google har ikke selv opfundet Android, som bygger på det gratis styresystem Linux. Det blev købt af Google i 2005 og er siden blevet udviklet af Google. Den første telefon med Android kom i  september 2008, og siden er Android blevet videreudviklet til også at kunne bruges på tavle-PCer, i nye smart-TV, i de nye smarture og som styresystem for bilers underholdningssystemer.

Apple fik en million dollars

Android findes i dag på omkring 70 sprog. Nyeste udgave er version 6, også kaldet »Marshmellow« (på dansk: skumfidus).

Oracles opgørelse af Googles indtjening fremgik af dokumenter i retssagen, men disse dokumenter blev siden trukket tilbage fra offentligheden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Af retsdokumenterne fremgår også, at Google har betalt sin konkurrent Apple en million dollars i 2014 for, at Apple bevarede Googles søgelinie på alle iPhone-telefoner.