Amerikanske kvinder sagsøger Novo Nordisk

43 amerikanske kvinder har sagsøgt Novo Nordisk i USA og en række andre producenter af hormonpræparater.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retssagerne gælder blandt andet Novo Nordisks lægemidler Activella og Vagifem, som er til behandling af kvinder i overgangsalderen med hormonproblemer, oplyser Novo Nordisk i forbindelse med sit halvårsregnskab.

Sagerne involverer ”p.t. i alt 43 personer, som hævder at have anvendt et hormonpræparat fra Novo Nordisk,” skriver Novo Nordisk. Og yderligere 28 personer har i forbindelse med tilsvarende søgsmål mod Pfizer Inc. oplyst, at de også har anvendt et hormonpræparat fra Novo Nordisk.

Novo Nordisk Inc. modtog søgsmålet i går, og den første retssag for Novo Nordisk ventes først at komme i 2008. Novo Nordisk forventer ikke, at de verserende sager får indvirkning på Novo Nordisks finansielle forventninger.

Novo Nordisk oplyser ikke, hvad de præcist bliver sagsøgt for i forbindelse hormonpræparaterne.

Der har tidligere været sager mod medicinalvirksomheder med hormonpræparater, hvor sagsøgerne har hævdet, at de har udviklet kræft som følge af at bruge hormonpræparaterne. I det hele taget er risikoen for kræft ved hormonpræparater til kvinder i overgangsalderen meget omdiskuteret. Nogle vurderer, at risikoen er mindre i forhold til den effekt lægemidlerne giver.

Novo Nordisks Activella og Vagifem er blevet solgt og markedsført i USA siden 2000. I forbindelse med halvårsregnskabet fortæller Novo Nordisk også, at de forventer at søge de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om en markedsføringsgodkendelse på en lavdosisudgave af netop Vagifem. En lavdosisudgave skulle mindske eksempelvis kræftrisici ved hormonpræparater.