Amerikanske anklagere gransker Novo for ulovlig patientstøtte

Det amerikanske justitsministerium vil undersøge, om Novo Nordisk har ydet ulovlig økonomisk støtte til patienter under offentlige sundhedsforsikringer, der har benyttet sig af blødermedicin fra Novo. Myndighederne har derfor stævnet Novo og bedt det danske selskab om at udlevere en lang række data.

Det amerikanske justitsministerium er ude med riven efter Novo Nordisk. Selskabets finansdirektør, Jesper Brandgaard, mener ikke, at Novo har gjort noget forkert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske justitsministerium og statsanklageren fra staten Washington sætter i fælleskab Novo Nordisk under kritisk lup. De amerikanske myndigheder vil have frem i lyset, om Novo har ydet ulovlig økonomisk støtte til bløderpatienter, som er omfattet af offentlige sundhedsforsikringer. Derfor er Novo blevet trukket ind i et civilt søgsmål med krav om at udlevere en række oplysninger til myndighederne i USA.

Novo har mulighed for at give patienter, der er dækket af private sundhedsforsikringer i USA, en økonomisk håndsrækning ved at dække en del af patienternes egenbetaling til det danske selskabs blødermedicin. Den form for økonomisk støtte er ikke tilladt, hvis patienterne er underlagt offentlige forsikringer. De amerikanske myndigheder vil derfor undersøge, om Novo alligevel har givet den sidste gruppe tilskud i forbindelse med brug af blødermedicinen Novoseven.

»De vil undersøge, om vi har holdt os inden for reglerne herunder, at vi ikke har ydet finansiel støtte til patienter, som er under offentlige sundhedsforsikringer. Det er en anmodning om, at vi skal udlevere information. Der er ikke nogen specifikke eller konkrete anklager,« siger Novos finansdirektør, Jesper Brandgaard.

I dagens kvartalsregnskab oplyser Novo selv bagerst i rapporten, at selskabet er blevet ramt af to civile søgsmål fra USA, som »er relateret til Novo Nordisks hæmofili-relaterede salgs- og marktingaktiviteter i USA, inklusive patientstøtte-programmer«. Det sker grundlæggende for at gøre markedet opmærksom på, at den danske diabeteskæmpe kan risikere en økonomisk straf.

»Når myndigheder spørger om sådan noget, så ved vi også godt, at det de har for øje, det er at prøve at se, om vi har gjort noget forkert. Og hvis vi har det, så vil der ifalde os en bøde. Det er jo en indbringende forretning i sig selv for den amerikanske stat,« siger Jesper Brandgaard.

Novo vil nu iværksætte en grundig undersøgelse af, hvorvidt selskabet nu også har opført sig helt efter bogen. Når alle data er blevet indsamlet, vil selskabet kigge hele materialet igennem med eksterne juridiske rådgivere i en proces, som kan strække sig over et par måneder.

Jesper Brandgaard mener som udgangspunkt ikke, at der er noget at komme efter, men er ikke i stand til at udstede en decideret garanti.

»For nærværende er vi ikke bekendt med, at vi skulle have gjort noget forkert,« lyder det fra finansdirektøren.

Novos Nordisks hæmofilidivision er ikke så stor, men er til gengæld den mest lukrative del af Novos butik.

Det globale marked for lægemidler til behandling af hæmofili har en værdi på omkring 75 milliarder kroner. Novo Nordisk fik i 2015 godt 10,6 milliarder kroner i kassen på salg af hæmofiliprodukter ud af en samlet omsætning på knap 108 milliarder kroner.