Novo Nordisk fede drøm forløber bedre end ventet

Fedmebehandling er Novo Nordisks nye område. Og det er kommet bedre fra start, end Novo selv havde ventet.

Fedmebehandling er Novo Nordisks nye område. Og det er kommet bedre fra start, end Novo selv havde ventet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks store håb for fremtiden er, at selskabets lægemidler vil blive brugt til at behandle fedme. Markedet er enormt og Novo Nordisks ledelse har tidligere noteret sig, at området kan blive større end diabetesbehandling.

Det er ikke småting. Diabetesbehandling, der er Novo Nordisks kerneområde, omsatte for 21 milliarder kroner i de tre første måneder af 2016. I samme periode omsatte Saxenda, der er Novos middel mod fedme, for 243 millioner kroner.

»Vi er meget opmuntrede over udviklingen for Saxenda i USA. Og der er nogle sæsonudsving i forhold til salget af lægemidler mod fedme, der går hurtigere frem i andet kvartal op til sommer.«

»Det forventer vi også i år,« siger Novo Nordisks finansdirektør Jesper Brandgaard på en telekonference efter regnskabet for første kvartal.

Der er flere lovende ting for Saxenda, der er kommet bredere ud, end Novo Nordisk havde forventet.

Novo Nordisk

I mio. kr. 1. kvt. 2016 1. kvt. 2015 Ændr.
i pct.
Omsætning 27.212 25.200 8%
Driftsresultat 12.309 13.857 -11%
Nettoresultat 9.455 9.876 -4%
Egenkapital 37.284 32.108 16%
Antal ansatte 41.571 39.062 6%
Overskudsgrad 45,2 pct. 55 pct.

»Vi er blevet accepteret af flere forsikringsselskaber, end vi havde forventet. Kigger vi på private sundhedsforsikringer, så dækker vi mere end halvdelen af de forsikrede. Det er bedre, end vi havde håbet på,« siger Jesper Brandgaard.

Udviklingen for Saxenda noterer analytiker hos Sydbank Søren Løntoft Hansen sig også.

»Det er en stærk udvikling. Selvfølgeligt er det fortsat små tal sammenlignet med de store, etablerede produkter, men det er sådan noget som Saxenda, der skal skabe forretningen fremad. Så det er positivt,« siger han.

Saxenda består at Novo Nordisks diabetesmiddel Victoza, som selskabet opdagede også udløste vægttab. Da verden står over for en enorm udfordring med overvægt valgte Novo Nordisk at fokusere på, at skabe et marked for medicin mod overvægt.

Markedet er indtil videre meget lille, men Novo Nordisk forventer, at man over en årrække kan opbygge det til en ny milliardforretning på linje med diabetesbehandling.