Alle øjne hviler på Jyske Bank i tung bankuge

På bare to dage i denne uge kommer der regnskaber fra fem af de største banker i Danmark. Særligt Jyske Bank og til dels Danske Bank vil løbe med opmærksomheden.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når markedet bliver bombarderet med friske tal fra fire af de største danske banker onsdag morgen, vil det især være regnskabet fra Jyske Bank, som tiltrækker sig opmærksomhed.

Efter nogle slemme kvartaler med grimme overraskelser, er der nemlig plads til forbedring og tegn på et stærkere 2015 for Silkeborg-banken.

»Jyske Bank er den eneste i Skandinavien som inde for sin egen gruppe hverken køber aktier tilbage eller udlodder en form for udbytte. Jyske bank har haft alt for mange nedskrivninger. Har det ikke været swapp-kunder, har det været landbrugskunder, og har det ikke været det, har det været følger af købet af BRFkredit, og hvis ikke det, har det været noget andet,« siger aktiekommentator i Nordnet, Per Hansen, som onsdag morgen håber på indikationer af, at banken er på vej ind i en bedre gænge.

Selv har ordførende direktør Anders Dam dog fastslået, at man først i tredje kvartal er klar til at kigge fremad blandt andet efter købet af realkreditinstituttet BRFkredit.

»Der er et halvt år, til de er klar til at blive målt på deres indtjeningskraft. Dér forventer de at have ensrettet nedskrivningspolitikken i BRF og banken, have gennemført de planlagte omkostningsreduktioner og indhentet de tabte Totalkreditpenge via deres egne udstedelser,« siger Per Hansen med henvisning til den verserende realkreditkrig med Nykredit.

Nykredit offentliggør først sine regnskabstal den 13. maj, men Jyske Bank får masser af selskab onsdag morgen fra både Nordea, Spar Nord og Sydbank.

Sydbank har de seneste kvartaler tiltrukket sig positiv opmærksomhed ved at have lagt sin egen voldsomme nedskrivningshistorie bag sig.

»De er gået fra at være en grim ælling til at være en smuk svane. Efter at levere det ene skuffende resultat efter det andet og gang på gang vise, at man ikke havde styr på sine nedskrivninger, er Sydbank nu i topform,« siger Per Hansen.

 

Torsdag morgen er det Danske Bank, som får bankscenen alene til at præsentere sine kvartalstal. Landets største bank får altid omtale alene i kraft af sin størrelse, men markederne vil i 2015 være ekstra opmærksomme på, eventuelle justeringer af forventningerne.

»Danske Bank er en af dem, hvor man kunne vente en overraskelse i løbet af året, når man tager hensyn til deres helårsforventninger som er relativt forsigtige. Sidste år justerede de forventningerne tre gange, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis det sker igen,« siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank.

Han understreger, at der derudover vil være fokus på alle udmeldinger om konjunkturerne, særligt fra de største institutter.

Ligesom i de foregående kvartaler er alle banker presset af den lave rente og af forbrugernes tilbageholdenhed, som gør det svært at få forretningsomfanget til at stige.

»Det lave renteniveau er den store udfordring for alle banker, og det ser ikke ud til at stige lige foreløbig. Det er bankerne i gang med at indrette deres forretning efter, og den øvelse fortsætter. I regnskaberne vil vi formentlig ikke se den store fremgang i udlånsvolumen, og nettorenteindtægterne vil være pressede,« siger Bjørn Schwarz.

Til gengæld er 2015 åbnet som et rigtig godt år på finansmarkederne, hvilket har givet bankerne medvind i form af øget aktie-handel og flere indskud i investeringspuljerne. Samtidig har de lave renter den positive effekt for bankerne, at det har udløst stor konverteringsaktivitet hos boligejerne.

Og så er der omkostninger og nedskrivninger, som vil fortsætte ned, forventer analytikerne.

»Det glade budskab er, at vi med udsigt til bedre konjunkturer vil se fortsat faldende eller lave nedskrivningsniveauer. Landbruget er en udfordring, men den synes bankerne at have adresseret. Fælles for dem alle er, at omkostningerne skal reduceres. Her vil vi genre se, at man holder dem fladt eller faldende. Nye tiltag vil komme senere på året, hvis de kommer. Alle har igangværende effektiviseringsprogrammer lige nu,« siger Bjørn Schwarz.