Staten har fået 16 milliarder for bankpakkerne

Det har vist sig at være en god forretning for staten at støtte bankerne med diverse bankpakker. Jyske Bank-boss Anders Dam ærgrer sig.

Jyske Bank-direktør Anders Dam Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankpakkerne under og efter finanskrisen har vist sig at være en god forretning for staten. Ifølge tal fra Erhvervs- og Vækstministeriet, som Børsen omtaler, har bankerne indbetalt så mange penge til staten, at de krakkede banker ikke har kostet staten en krone. Derimod har hele manøvren givet staten og de danske skatteydere et overskud på 16 mia. kr., skriver avisen.

I den første Bankpakke I i 2008 garanterede staten ubegrænset for danskernes indlån i de krakkede banker, mens bankerne måtte betale 25 mia. kr. til eventuelle regninger samt stille en garanti på yderligere 10 mia. kr. Senest er gevinsterne fra bankpakkerne steget med 4 mia. kr., fordi statens oprydningsbank, Finansiel Stabilitet, har solgt en lang række af de lån, som den overtog fra de krakkede banker.

I Jyske Bank ærgrer adm. direktør Anders Dam sig over, at banken blev tvunget til at være med i bankpakkerne, selv om banken ikke havde brug for hjælp.

»Staten har løbet en risiko, og jeg synes, det er OK, at man tjener på at løbe en risiko. Min eneste anke er, at vi reelt blev tvunget ind i bankpakke I, selv om vi i Jyske Bank ikke isoleret set havde brug for bankpakke I,« siger Anders Dam til avisen.