Aktier: Danske Bank og C20 tager 180 graders vending

En positiv åbning er onsdag middag forvandlet til en bred nedtur for de danske eliteaktier. Kun ISS og Jyske Bank ligger fortsat i plus, mens de øvrige 19 medlemmer af C20 Cap er klædt i mere eller mindre røde nuancer. Værst går det ud over Tryg efterfulgt af en af de seneste børsdages vindere Danske Bank.

pix-danskebank
Foto: Scanpix

Det hjemlige C20 Cap-indeks indledte ellers stærkt og satte rekord med 1035,78 efter seks minutters handel. Men ligesom det har været tilfældet på de større børser i Frankfurt, London og Paris, er C20 Cap-indekset vendt rundt, og ligger ved 11.40-tiden 0,7 pct. lavere i 1021,42.

Et par handlere siger til Ritzau Finans, at vendingen har rod i det europæiske futuresmarked, hvor der i løbet af formiddagen blev lagt et nedadgående pres på markedet.

Hos Formuepleje vurderer aktiestrateg Otto Friedrichsen, at der er tale om gevinsthjemtagning.

- De stigninger, vi har set i Europa, skyldes i vid udstrækning forventninger om et opsving i virksomhedernes indtjening, og det er stigninger, der hurtigt kan justeres igen. Det er nok en af sårbarhederne ved de europæiske aktier. Man ligger stadig og venter på, at de tiltag, der er sat i værk, på et tidspunkt også slår igennem i indtjeningen, siger Otto Friedrichsen.

Tryg, der blev mødt med en række nedjusterede kursmål efter sit regnskab i sidste uge, falder med 2,2 pct. til 777,50 kr.

Også Danske Bank er at finde blandt de mest faldende aktier. Banken taber 1,5 pct. til 193,90 kr., men efter en samlet stigning på 5,2 pct. mandag og tirsdag.

Også Vestas-aktien er løbet stærkt ugens første to dage, hvor aktien stiger 4,5 pct. Onsdag er kursen snurret rundt og Vestas falder 1,7 pct.

Omkring midt i C20-feltet ligger A.P. Møller-Mærsk. B-aktien falder yderligere 0,7 pct. til 14.000 kr. efter et par halvsløje uger, hvor nye ratefald på containermarkedet har medvirket til at sende aktien over 5 pct. ned.

Ifølge Danske Bank er der dog ingen grund til at frygte for, hvad det kommende regnskab vil vise.

Rent faktisk burde første kvartals bundlinje give den bedste start på året nogensinde for Maersk Line, mener Danske Bank, som forudser stærke rater og medvind fra den lave brændstofpris. Det får bankens analytikere til at løfte sit estimat for bundlinjen 9 pct.

- Vi mener, at aktiekursen er ramt af kortsigtet volatilitet i volumen og rater omkring det kinesiske nytår, fastslår banken i et notat.

Danske Banks kursmål for Mærsk-aktierne er uændret 17.000 kr., og anbefalingen er "køb".

I toppen af C20 Cap har ISS akkurat sikret sig et lille plus på 0,3 pct. til 232,10 kr. Der er ingen bagvedliggende nyheder.

Carlsberg er treer i C20 Cap trods et fald på 0,2 pct. til 613 kr.

Den hollandske konkurrent Heinekens regnskab for første kvartal giver et blandet billede af udviklingen i Carlsbergs tre regioner - Vesteuropa, Asien og Østeuropa - men der er dog en positiv undertone, da Asien viser gode takter. Det vurderer analytiker i Sydbank Morten Imsgard over for Ritzau Finans efter Heinekens regnskab.

Herhjemme er onsdagens foreløbigt eneste regnskab kommet fra Ringkjøbing Landbobank, og det er faldet i god jord. Aktien stiger med 1 pct. til 1459 kr., efter at banken har landet et overskud i årets tre første måneder på 137 mio. kr., hvilket er en tand bedre end sidste år, hvor resultatet lød på 136 mio. kr.

Dengang solgte banken imidlertid sine Nets-aktier for 10 mio. kr., så fremgangen er større, end det umiddelbart ser ud til. Det skyldes især en markant forøgelse af forretningsomfanget.

- Godt begyndt er halvt fuldendt, og det er vel sådan, vi føler. Vi er rigtig glade for, at vi er kommet godt fra land. Der har været høj aktivitet, vores udlån er oppe med 10 pct., vores indlån er oppe med 12 pct., og den vækst, vi har været inde i i de seneste år, fortsætter, siger adm. direktør John Fisker til Ritzau Finans.

/ritzau/FINANS