Åbningskjoler, teambuilding og vindermentalitet: Det får danske virksomheder ud af OL-sponsorater

Når de danske eliteatleter om en uge skal dyste om de eftertragtede OL-medaljer i Brasiliens svedige storby Rio de Janeiro, har de millioner i ryggen fra det danske erhvervsliv.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Når Caroline Wozniacki 5. august løfter den tunge danske fane og leder resten af sine ­atletiske landsmænd ind på Estádio ­Maracanã i Rio de Janeiro til årets åbningsceremoni ved de olympiske lege, har hun en rød kjole på. Den stopper lige over knæet og har hvide bånd i ærmekanten.

Man ser det ikke ved første øjekast, men kjolen er et resultat af et olympisk partnerskab mellem Team Danmark, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og den danske tøjgigant Bestseller. Ligesom otte andre danske ­virksomheder har Bestseller betalt for at sponsorere den danske indsats ved OL.

Hvor stort et beløb vil koncernen ikke løfte sløret for.

De olympiske partnerskaber er prissat til mellem to og fire millioner kroner årligt i Danmark, lyder det fra Steen Fladberg, ­direktør i Sport One Danmark, et datter­selskab under Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund, der fungerer som kommerciel afdeling. Samlet tegnede Sport Ones olympiske partnerskaber sig for 18 mio. kr. i 2016, undtaget Dansk Supermarked Group. Steen Fladberg har forhandlet partnerskaberne på plads, men vil ikke kommentere de enkelte aftalers pris. I stedet peger han på, at prisen afhænger af den konkrete aftale og indholdet i den.

Netop indholdet i aftalerne er centralt for, hvor meget virksomhederne får ud af deres penge, påpeger Thomas Badura, direktør og stifter af konsulentvirksomheden ­Sponsorpeople. Han har siddet med ved forhandlingsbordet, når Team Danmark har forhandlet konkrete sponsoraftaler på plads.

I det olympiske tilfælde må virksom­hederne ikke reklamere direkte på trøjer eller bander langs sportsarenaen – derfor er eksponeringsværdien ikke den altafgørende faktor i den type aftaler, mener Thomas Badura.

For virksomhederne ligger værdien snarere i muligheden for at bruge Team Danmark og atleterne i virksomhedens egen fortælling. Gennem partnerskabet kan ­virksomhederne associere sig med eliteidrættens værdier som præstation, vindermentalitet, sundhed og teamwork, siger han.

Derfor er det helt afgørende, hvordan ­virksomhederne formår at aktivere deres sponsorat på sigt, mener Thomas Badura.

»Aktiveringen af sponsoratet er helt centralt i aftaler som olympiske partnerskaber. Investeringen bliver først rigtig interessant, når man formår at aktivere sponsorater,« siger han.

Aktiveringen handler om, at virksom­hederne skal få de optimale ud af deres sponsorpenge. Det gør de bl.a. ved at kommunikere deres OL-partnerskaber ud til omverdenen eller bruge partnerskabet med Team Danmark og DIF i f.eks. medarbejder- og kundesammenhæng.

»Én ting er at købe rettigheden til at få adgang til en målgruppe. Gennem aktiveringen af sponsoratet kan virksomhederne virkelig vise, hvad de får ud af at købe sig adgang til OLs globale platform,« siger ­Thomas Badura.

Der er da også en myriade af eksempler på, hvordan de otte olympiske partnere forsøger at få det maksimale værdi ud af deres ­sponsorpenge.

Arlas mælkekartoner kan man i disse dage se Team Danmarks olympiske logo. Mejerikoncernens samarbejde med Team Danmark begyndte for knap to år siden, men Arla ønsker ikke at offentliggøre prisen på sponsoratet.

Med samarbejdet har mejerigiganten taget et opgør med tidligere passive ­sponsoraftaler, som den mangeårige aftale med DBUs herrelandshold, der havde en værdi af ti mio. kroner. For et logo på en trøje tjener ikke sponsorpengene ind.

»Passive sponsorater eksister ikke længere i Arla. Vi fik ikke nok ud af sponsorpengene. Den rene synlighedsværdi er ikke nødvendigvis det, vi har behov for i Arla. Vi vil lave projekter, der kan gøre en forskel. Det kræver en større medbestemmelse i de partnerskaber, man indgår i,« siger Kasper Ibsen Beck, kommunikationsdirektør i Arla.

Derfor bruger Arla partnerskabet med Team Danmark til produktudvikling og fælles markedsføring. Desuden har mejerikoncernen været involveret i at finde på sunde alternativer til sporthallernes pomfritter og røde pølser.

I begyndelsen af 2015 indgik Dong Energy en tre-årig aftale med Team Danmark og DIF om at blive olympisk partner. Prisen vil energikoncernen ikke ud med, men oplyser, at det er et en-cifret millionbeløb for den tre-årige periode. Hos Dong Energy har man bl.a. sendt virksomhedens kantinemedarbejdere på inspirationstur hos Team Danmarks diætister. Og energivirksomhedens medarbejdere er ved interne arrangementer blevet udsat for sundhedslære, teamwork, talentudvikling og sportspsykologi hentet fra Team Danmark og DIFs erfaringer fra sportens verden.

Dong Energy er ikke alene om at bruge sit olympiske partnerskab til at skabe værdi internt i virksomheden. Da Bestseller ikke leverer konkurrencetøjet, som får mest tv-tid, bliver det ikke eksponeringen, der giver Bestseller værdi for pengene, fortæller Jesper Stubkier, kommunikationsansvarlig i Bestseller. Drivkraften i Best­sellers partnerskab handler i højere grad om at skabe stolte medarbejdere.

»Vi ser det ikke som et hardcore markedsføringssponsorat. Modsat nogle andre sponsorater, vi indgår, handler vores OL-partnerskab om at skabe intern stolthed blandt vores medarbejdere og om at hjælpe de danske atleter,« siger Jesper Stubkier.

Udover Caroline Wozniackis åbningskjole leverer Bestsellers undermærker Vero Moda og Jack and Jones en fuld garderobe til de danske atleters færden i Rio uden for svømmehallen og tennisbanen. Desuden har Bestseller haft danske atleter med i designprocessen af tøjet til OL.