A.P. Møller-topchef: Børsnotering af energiben mest sandsynligt

Topchefen i A.P. Møller - Mærsk, Søren Skou, ser det som mest sandsynligt, at aktiviteterne i Maersk Energy bliver børsnoteret. Dermed kan flere enorme børsnoteringer være på vej i Danmark.

Adm. direktør i Mærsk-gruppen, Søren Skou, har luftet sin holdning til Maersk Energys fremtid, og her vurderer topchefen, at en børsnotering af energibenet er det mest sandsynlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En børsnotering af Maersk Energy er det mest sandsynligt udfald af det enorme strategiske arbejde, som topchef i A.P. Møller – Mærsk gruppen, Søren Skou, har været i gang med de seneste måneder.

Mærsk har delt sin forretning op i en transport- og en energidel og annonceret, at sidstnævnte skal udskilles fra konglomeratet. I et interview med Bloomberg News blev Søren Skou spurgt, om han så det som bedst at sælge energidelen, lave et joint-venture eller børsnotere den, hvortil han svarede:

»Vi ser på alle muligheder. Jeg tror, at den sidste du nævnte (børsnotering, red.) er den mest sandsynlige mulighed, men det er stadig for tidligt at sige,« lød det fra Søren Skou.

»Fordi det giver investorer en mulighed for at værdisætte det uafhængigt?« spurgte intervieweren.

»Vi vil udskille virksomhederne på en måde, hvor vi skaber mest værdi for vores nuværende aktionærer, og præcis hvordan vi skal gøre det er uklart,« sagde Skou.

Men i øjeblikket ser det ud som en børsnotering giver mest mening?

»Ja,« lød det slutteligt fra A.P. Møller-topchefen.

I september annoncerede Mærsk-gruppen, at der skulle findes en løsning for energidivisionens tilværelse uden for konglomeratet i løbet af 24 måneder, hvilket giver Søren Skou 20 måneder endnu, inden den endelige beslutning skal træffes.

Kernen i Maersk Energy er olieselskabet Maersk Oil, der suppleres af Maersk Drilling, Maersk Supply Service og Maersk Tankers. Om der er synergier nok mellem de fire forretningsområder til at børsnotere dem samlet, er en af de overvejelser, som A.P. Møller-gruppen skal gøre sig over de kommende måneder, og Søren Skou gav i interviewet med Bloomberg ikke dybere detajler om de enkelte selskabers skæbne.

Hvis det ender med børsnoteringer af de mange ben i Maersk Energy, kan det føre til en række kæmpenoteringer på den danske børs. Maersk Oil har en anslået værdi på mellem 40-90 mia. kr., hvilket i yderste konskvens ikke er langt fra noteringsprisen på DONG Energy - den hidtil største notering i Danmark. Derudover er Maersk Drilling vurderet til 20-40 mia. kr., hvilket nogenlunde svarer til værdien af selskaberne i bunden af C20-indekset.

Udover udskillelsen af energibenet i koncernen har Mærsk også gjort sig bemærket ved at opkøbe verdens syvendestørste containerrederi, tyske Hamburg Süd. Søren Skou afslørede i interviewet med Bloomberg News, at Mærsk regner med at have myndighedsgodkendelser af salget på plads inden årets udgang, men at integreringen vil tage så meget tid, at Maersk Line er ude af markedet for opkøb indtil 2018.