50 millioner betaler nu for Spotify

Den svenske musikstreamingtjeneste har på et halvt år fået ti millioner flere betalende kunder men er fortsat en underskudsforretning.

Ti millioner flere har på et halvt år valgt at betale for at lytte til musik på den svenske musikgigant Spotify. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spotify runder nu 50 millioner betalende musikkunder. Det er 25 procent flere end for et halvt år siden, og dermed lægger den svenske musikstreamingtjeneste afstand til sin nærmeste konkurrent, Apple Music.

Spotify havde i september 40 millioner lyttere, som betaler for at slippe for de reklamer, som gratiskunderne hører. Men selv om Spotify er verdens største musikstreamingtjeneste, er det ingen god forretning. Underskuddet fortsætter med at vokse - i 2015 var det på 1,3 milliarder kroner, fordi selskabet med stifter Daniel Ek i spidsen bruger penge på fortsat at vokse. Spotifys omsætning voksede ellers med 80 procent i forhold til året før, hvor underskuddet var på 1,2 milliarder kroner.

Apple havde i december 20 millioner betalende kunder i sin musikbutik, hvor man ikke kan lytte med gratis bortset fra den indledende prøveperiode.

Nummer 1 siden begyndelsen

Spotify har gentagne gange formået at rejse flere penge for netop at kunne vokse, og netnyhedsmediet TechCrunch skrev i februar, at Spotify overvejer at blive børsnoteret i USA i håbet om at kunne gentage den succes, som senest billedbeskedtjenesten Snapchat oplevede i denne uge, og som hæftede en værdiseddel på over 25 milliarder dollars (170 milliarder kroner) på selskabet.

Spotify vil ikke over for nyhedsbureauet Reuters kommentere tankerne om en børsnotering men var ifølge markedsanalyseselskabet CB Insights senest vurderet til at være 8,53 milliarder dollars værd.

Spotify er stiftet i 2008 og fandt hurtigt en niche, som ingen andre havde betrådt. På rekordtid blev den svenske musiktjeneste verdens største og har holdt positionen siden da, uagtet at mange andre er kommet til. Apple, som lancerede Apple Music i 2015, er rykket hurtigst fremad. Apple udnytter samspillet med sit store iPhone-salg, hvor Apple Music selvsagt er koblet tæt sammen med telefonerne.

Ingen opdaterede brugertal i trekvart år

Andre konkurrenter er Deezer og Amazon Music. Google har også sin Play Music, som dog rangerer længere nede.

Et Spotify-abonnement i Danmark koster 99 kroner om måneden.

Spotify har over 1.600 ansatte og er aktiv i 60 lande, heriblandt siden 2011 i Danmark.

De senest offentliggjorte, samlede lyttertal på Spotify er fra juni 2016, hvor Spotify dengang havde 100 millioner brugere, både betalende og ikke-betalende.