Taget på fersk gerning for evigt

En hveps og en edderkop fikseret i rav er første fund af rovdyr og offer i et 100 millioner år gammelt drabsøjeblik.

Edderkoppens sidste næsten-måltid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oregon State University
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede på dinosauernes tid, før menneskene var så meget som et glimt i de forskræmte natdyrs-øjne på de første små gnaverlignende pattedyr, var edderkopper og snyltehvepse allerede gamle og veletablerede ordner i dyreriget. Så det er ikke svært for os at genkende rolle-indehaverne i et dramatisk tableau, der har været bevaret i et stykke rav i 100 millioner år.

En lille snyltehveps er fanget i et edderkoppespind, og edderkoppen er lige løbet ud i spindet og er få sekunder fra at slå sine munddele i sit offer, da de begge bliver fanget af en ordentlig klat harpiks. I tidens løb er harpiksen blev til en ravklump, som først nu er blevet fundet af mennesker.

Der er før fundet edderkoppespind med både friskfangede insekter og indspundne, udsugede insektkadavere, men det er første gang, det samme stykke rav viser både edderkoppen og dens offer i dødsøjeblikket.

Det skriver forskere fra Oregon State University om ravstykket, der er fundet i en mine i Myanmar og dateres til at være mellem 97 og 103 millioner år gammelt. Ravstykket er beskrevet i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Historical Biology.

Den lille snyltehveps i ravstykket er af en forlængst uddød art, men den minder om nutidige arter af snyltehvepse, der lægger deres æg i edderkoppers æg, så hvepselarverne får en god og proteinrig start i livet. Hvepsen i ravstykket er dog en han og lægger ingen æg.

Edderkoppen i ravstykket tilhører også en uddød art, som dog allerede for 100 millioner år siden på en prik lignede nutidens familie af hjulspindere. Det er den slægt, som bl.a. korsedderkoppen hører til.

De allerførste edderkopper på jorden trådte deres otte barnesko for 200 millioner år siden, og de første bevarede edderkoppespind i ravklumper er 130 millioner år gamle.

Ravklumpen med rovhvepsen har indkapslet 15 tråde af edderkoppens spind. I spindet sidder foruden hvepsen også et tidligere offer for den store edderkoppehan: Et indtørret lig af en meget mindre edderkoppehan kan være det første fikserede eksempel på social adfærd blandt edderkopper, som heller ikke i dag er kendt for at være vennesæle over for deres artsfæller.