Superskærme til mobilen er på vej

Skærmene til mobiltelefoner og tavlecomputere står foran en revolution.

iPhone 4 har været med til at sætte gang i den forestående skærm-revolution, hvor skærmopløsningen blandt andet forbedres markant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et par år siden tog fokuset på skarpe, højopløste skærme virkelig fart. En af hovedårsagerne var iPhone 4, der har, hvad Apple kalder, Retina Display og en pixeltæthed på 326 pixel per tomme. Samsung skal nu have foretaget et gennembrud, der vil gøre OLED-baserede skærme betydeligt skarpere.

En rapport fra Sydkorea hævder nemlig, at Samsung nu er i stand til at lave OLED-skærme med op til 350 pixel per tomme med samme produktionsmetode, som de også bruger til at lave de nuværende mobilskærme. Samsung skal allerede have lavet lige så skarpe OLED-skærme, men de er baseret på en anderledes produktionsproces.

Nye skærme kan komme hurtigt

Hvis oplysningerne holder vand, betyder det, at Samsung ret hurtigt kan sætte gang i produktionen af nye og knivskarpe OLED-skærme.

Foruden Apples iPhone 4- og iPhone 4S-modeller er det stort set kun Sony Xperia S, der på det nordiske marked har skærme med væsentligt mere end 300 pixel per tomme. LCD-skærmen, der sidder i Xperia S, har 342 pixel per tomme.

Fleksible skærme er på vej

Forbedrede opløsninger er ikke den eneste skærmteknologi, der arbejdes med i mobilverdenen for tiden. Producenterne har længe arbejdet med fleksible skærme, der kan bøjes eller tilmed foldes.

Samsung er det selskab, der indtil nu har fremvist flest prototyper. Gennem nogen tid blev der spekuleret i, at efterfølgeren til Samsung Galaxy Note ville få en tidlig variant af de fleksible skærme.

Denne tidlige teknologi er kendt som Unbreakable Plane Display. At skærmen er fleksibel vil gøre den meget svær at knuse ved fald eller hårdt tryk.

De seneste rygter fortæller, at Galaxy Note II alligevel ikke får teknologien, men blot en marginalt større skærm end den, der sidder i den nuværende Galaxy Note.


Samsung har længe arbejdet på skærme, der kan bøjes.

Skærme lavet til sollys

En anden teknologi, der har været på trapperne nogen tid, er Mirasol-skærmene fra chip-producenten Qualcomm. Mirasol-skærmene er også kendt som IMOD-skærme. Mirasol-teknologien gør, at lys, der rammer skærmen, reflekteres i de rigtige farver for hver pixel. Det betyder, at i stærkt sollys kan du skrue ned for skærmbelysningen og se tekst og billeder i de tiltænkte farver.

Med den nuværende teknologi er den eneste løsning til at læse skærmen i stærkt sollys som regel at skrue skærmbelysningen op til maks. Det kræver meget af batteriet, og hvis du ikke har sat automatisk belysning til, bliver lyset også meget stærkt, når du tager telefonen eller tavlecomputeren med indenfor.

Mirasol-skærmene er allerede taget i brug hos enkelte e-boglæsere, men de er fortsat ikke tilgængelige på det store marked. Efter at have arbejdet med teknologien længe har Qualcomm for nyligt besluttet sig for at udlicensere teknologien frem for at producere sine egne skærme. Dermed kan der fortsat gå et stykke tid før vi ser mobiler og tavlecomputere, der virkelig tager sig godt ud i sollyset.

Nye typer glas

Udover selve skærmteknologien udvikles der også stadig nye typer glas til hen over skærmene. Corning er den mest kendte producent, og de står bag skærmglassene kendt som Gorilla Glass, Gorilla Glass 2 og Willow Glass.

Indtil nu er glassene konstant blevet stærkere, mens de reflekterer stadigt mindre sollys. Belægning, der gør, at fedt ikke sætter sig på skærmene, har også gjort nyere touchscreens bedre at bruge og lettere at læse på.

Læs også: LGs ultratynde luksus-tv nærmer sig en lancering

Læs artiklen på teknofil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.