Samsung og Android befæster mobiltoppen

Tre af fire smartphonetelefoner i verden kommer nu med Android som styresystem, mens Apple mister markedsandele. Tilbagegang i mobilsalget i Europa.

Næsten tre af fire solgte smartphonetelefoner leveres i dag med styresystemet Android. Samsung er den største leverandør. Arkivfoto: Lee Jae-Won, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LEE JAE-WON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia har mistet endnu fem procent af det globale mobilsalg på et år, mens sydkoreanske Samsung befæster sin førerposition.

Den finske mobilgigant, som i begyndelsen af 2012 blev slået af tronen af Samsung som verdens største, havde i 1. kvartal 2013 en markedsandel på 14,8 procent i hele verden mod 19,7 procent for et år siden. Samtidig er Samsung gået frem fra 21,1 procent til nu 23,6 procent, ligesom amerikanske Apple har øget sin markedsandel fra 7,8 til 9,0 procent.

Tilbagegang i Europa

Det fremgår af de helt nye tal fra analysehuset Gartner, som følger teknologimarkederne tæt. Mobilsalget på verdensplan er på et år kun gået 0,7 procent frem. Til gengæld trækkes væksten af udviklingen i Asien, som er steget med 6,4 procent. I Europa, Mellemøsten og Afrika, der regnes for ét marked, er mobilsalget derimod faldet med 3,6 procent, i Nordamerika er der sket et fald på 9,5 procent, i Latinamerika med 3,8 procent og i Japan et fald på 7,3 procent.

Samsung solgte i 1. kvartal 2013 100,6 millioner mobiltelefoner på verdensplan, Nokia som nummer to 63,2 millioner og Apple som nummer tre 38,3 millioner. Samsungs tal kommer, før den nye topmodel - Galaxy S IV - blev lanceret. Nokia er ramt af dårligt salg af de billigere telefoner, som hidtil har holdt finnerne oppe, mens Apple har haft et godt salg i Kina.

Sydkoreanske LG er nummer fire med en markedsandel på 3,7 procent (15,6 millioner solgte telefoner), kinesiske ZTE har med 3,4 procent (og 14,6 millioner telefoner) slået sin større kinesiske konkurrent Huawei, der med 2,6 procent (og 11,1 millioner telefoner) må nøjes med at være nummer seks. TCL Communication er nummer syv med 2,0 procent (8,5 mio. telefoner), Sony Mobile nummer otte med 1,9 procent (7,9 mio. telefoner) og Lenovo nummer ni med 1,8 procent (7,7 mio. telefoner).

I alt blev der i januar-marts solgt 425,8 millioner mobiltelefoner mod 422,9 millioner for et år siden.

Samsung frem, Apple tilbage

Ser man alene på smartphonesalget, hvor pengene ligger, har Samsung øget sin markedsandel fra 27,6 til 30,8 procent, mens Apple som nummer to er gået tilbage fra 22,5 til 18,2 procent. LG er nummer tre med en global markedsandel på 4,8 procent, Huawei nummer fire med 4,4 procent og ZTE nummer fem med 3,8 procent.

Smartphonesalget er skudt i vejret med 34,8 procent på et år, og smartphonetelefoner udgør nu på verdensplan 49,3 procent af det samlede mobilsalg. I alt blev der solgt 210 millioner smartphonetelefoner i januar-marts i år mod 147 millioner for et år siden.

Googles mobilstyresystem Android fortsætter med at tage markedsandele og er nu altdominerende på smartphonemarkedet. 74,4 procent af samtlige smartphonetelefoner leveres med Android mog 56,9 procent for et år siden, og her er Samsung den store sælger.

Apples iOS går derimod tilbage - fra 22,5 procent sidste år til nu 18,2 procent.

På tredjepladsen ligger Blackberrys styresystem med en markedsandel på 3,0 procent - en tilbagegang fra 6,8 procent sidste år. Og Blackberry bliver nu udfordret af Microsofts Windows Phone, som på et år er gået frem fra 1,9 procent til 2,9 procent.