Samsung cementerer sin førerposition

Snart kommer hver tredje smartphonetelefon fra den sydkoreanske gigant, mens Apple taber markedsandele.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobilsalget fortsætter med at stige eksplosivt, men nu er markederne i Europa og USA mange steder mættet, så det er i udviklingslande som Kina, at der er bedst gang i salget - og det går ud over især Apples markedsandel.

Smartphonemarkedet er vokset med 38,8 procent på et år. I juli-september blev der solgt 258,4 millioner telefoner, viser friske tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Apples andel falder

Sydkoreanske Samsung er verdens absolut største mobilproducent. Samsung har øget sin markedsandel med et halvt procentpoint og sidder nu på 31,4 procent af verdensmarkedet gennem et salg på 81,2 millioner telefoner. I samme periode solgte Apple 33,8 millioner iPhone-telefoner, men Apples markedsandel faldt samtidig fra 14,4 procent til 13,1 procent. Apples indtjening faldt i tredje kvartal trods det store telefonsalg, og i Kina - Apples næststørste marked efter USA - steg omsætningen blot med seks procent, selv om hele to iPhone-telefoner fik premiere.

»Prispunkterne er faldet betydeligt, især drevet af lavprismodeller med Android. Dette har hjulpet Kina til at blive det hurtigstvoksende smartphonemarked i verden,« siger IDC-analytiker Ryan Reith.

LG slået ned på femtepladsen

Tredjestørste mobilproducent i verden er nu kinesiske Huawei, som på et år er gået hele 76 procent frem. Huawei, som for nylig skrev kontrakt om at overtage drift og udvikling af TDCs mobilnet i Danmark fra 2014, solgte 12,5 millioner telefoner og har nu 4,8 procent af markedet. Huawei ligger dermed et mulehår foran nummer kinesiske Lenovo med 4,7 procent.

Derimod er sydkoreanske LG Electronics faldet fra tredje- til femtepladsen og har nu en markedsandel på 4,6 procent trods en vækst i salget på 71 procent.

Det samlede verdensmobilmarked - altså både smartphonetelefoner og de almindelige mobiltelefoner - voksede på et år med 5,7 procent til 467,9 millioner styk. Samsung er også samlet set verdens største mobilproducent med en markedsandel på 24,7 procent og en produktion i 3. kvartal på 115,4 millioner telefoner. Nokia er nummer to med 64,6 millioner telefoner og en andel på 13,8 procent, mens Apple er nummer tre.

Google meldte i sidste uge den nyeste udgave af Android-softwaren klar. Den har kælenavnet KitKat og vil for første gang kunne køre på både billige telefoner uden mange funktioner og de dyre smartphonetelefoner.