Pas på sociale netværk

Sider som Myspace, Twitter og Facebook er blevet et hit blandt unge. Men de sociale netværk bliver udnyttet groft af skumle bagmænd, mener eksperter.

De sociale netværk på internettet er blevet dette årtids måske største hit på internettet. Sider som Myspace, Twitter og Facebook tiltrækker millioner af unge mennesker, der bruger de sociale netværk som deres digitale identitet.

Men flere eksperter bekymrer sig nu over udviklingen, fordi de sociale netværk udnyttes af bagmænd, der har mere skumle hensigter end blot at promovere et stykke helt ukendt musik.

Ifølge ENISA, Det Europæiske Netværks og Informationssikkerhedsorgan, bruges eksempelvis Myspace med over 100 millioner brugere til at sprede netværks-orme, til tyveri, pengeafpresning og endda rekrutering af terrorister.

Men den største trussel er ifølge ENISA krænkelsen af privatlivet.

- Tusinder af unge mennesker afsløre de mest intime detajler om deres personlige liv for øjnene af alle, siger Alain Esterle, chef for ENISAs tekniske afdeling.

- Sociale netværk skaber en følelse af, at man er blandt venner, men en mulig kommende arbejdsgiver kan være interesseret i at vide, om du har været anholdt eller hvilke stoffer, du måske tog i går. Desuden gør nye teknologier for ansigtsgenkendelse og internettets arkiver det uhyre svært at skjule eller fjerne oplysninger, så snart de er offentliggjort på nettet, siger Alain Esterle.

ENISA påpeger også, at nogle misbruger de sociale netværk ved at oprette falske profiler, for på den måde at markedsføre og sælge produkter. Netværkene bliver også brugt til organiserede mobbekampagner - kaldet cyber-bullying - mod både unge og deres lærere.

Problemet er, at mange unge ikke fortæller om mobningnen, fordi de føler, at deres lærere ikke forstår teknologien og stystemet i de sociale netværk.

Enkelte netværk er dog begyndt at se alvoren i netværkenes uheldige bagsider. Belgiske Netlog forbyder eksempelvis brugere at offentliggøre deres postnumre og har også indført knapper overalt på siden, hvor man kan anmelde misbrug.

Ifølge Alessandro Acquisti, der er professor i informationsteknologi ved Carnegie Mellon University, handler sikkerheden på de sociale netværk meget om, at brugerne skal have en forståelse for de faldgruber, der er.

Han har undersøgt en række brugeres adfærd på Facebook. Og dem, der havde været igennem en spørgeskemaundersøgelse, var langt mere påpasselige omkring deres personlige oplysninger.

ENISA offentliggør i oktober en samlet rapport om adfærd på sociale netværk, der skal guide både brugere og udbydere til en langt mere sikker adfærd.