Ny computer er tynd som papir

Fremtidens smartphone og tavlecomputer kan krølles sammen og proppes i lommen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere i USA har udviklet en papirtynd computer. Den første prototype bliver præsenteret på Computer Human Interaction (CHI) 2011 konferencen i Vancouver i denne uge. Prototypen PaperPhone har de samme funktioner som en smartphone – den kan bruges til at foretage opkald, spille musik og gemme e-bøger. Men den er meget tynd og bøjelig.

»Dette er fremtiden. Alt kommer til at se ud og føles som det her om fem år. Denne computer ser ud, føles og fungerer som et lille stykke interaktivt papir. Du kan interagere med den ved at bøje den så den ligner en mobiltelefon, folde et hjørne for at skifte side eller skrive på den med en pen,« siger Roel Vertegaal, der er leder af Human Media Lab på Queen's University.

I en pressemeddelelse fremhæver forskerne at prototypen er meget fleksibel og nemt kan foldes sammen og proppes i lommen. Her er der virkelig tale om en rigtig mobil computer.

Forskernes vision er, at man kan gemme og interagere med dokumenter på større versioner af disse tynde, fleksible computere til kontorbrug, hvor man så ikke længere har brug for papir eller printere.

»Det papirløse kontor er kommet. Alt kan lagres digitalt og du kan placere disse computere oven på hinanden ligesom en bunke papir, eller smide dem rundt på bordet,« siger Roel Vertegaal.

Læs også: Skærmen der kan bøjes som papir

Han beskriver opfindelsen som en ny generation af computere, der er meget lette, tynde og bøjelige. De bruger stort set ingen strøm når brugeren ikke foretager sig noget – ligesom e-læsere.

Den første prototype har et 3,7-tommers display, som er udviklet på Arizona State University under det lidt besværlige navn ”Bloodhound flexible electrophoretic Display”. Kredsløbene er printet på bagsiden. Der er integreret fem lange bøjnings-sensorer, som registrerer når man bøjer papiret.

Prototypen bruger desuden teknologi fra E-Ink – der også har leveret displays til Kindle og andre e-læsere – men prototypen fungerer kun, når den er forbundet med et fladkabel til en notebook.

Forskerne er ikke kun interesseret i hardwaren. De vil også finde ud af, hvordan brugeren kan betjene den tynde enhed ved at bøje kanterne. Det er beskrevet i et forskningspapir med titlen ”PaperPhone: Understanding the Use of Bend Gestures in Mobile Devices with Flexible Electronic Paper Displays”.

Læs også: Nu kommer elektronisk papir med video

Foruden PaperPhone har forskerne også bygget en computer, der fungerer ligesom et armbånd, kaldet Snaplet. Den indeholder også et E-Ink display og sensorer. Når man har den på armen, kan den bruges som en ur eller en medieafspiller. Men den kan også holdes i hånden og bruges som en smartphone.

Se også videoerne med den tynde PaperPhone og Snaplet.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias danske samarbejdspartner, ComON.dk.