Mobilsalget begynder at dykke

Samsung øger forspringet til Nokia, og trods stor fremgang i smartphonesalget sælges der færre mobiltelefoner end sidste år.

Der sælges fortsat mange mobiltelefoner, men samlet set falder salget. Foto: Camilla Rønde, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobilsalget begynder at have nået mætningspunktet og faldt i tredje kvartal med 3,1 procent på verdensplan. Samtidig befæstede Samsung sin position som verdens største mobilproducent.

Det viser nye tal fra analysefirmaet Gartner, der følger teknologimarkederne tæt.

Hvor det samlede mobilsalg faldt i forhold til for et år siden, er salget af de mere avancerede smartphonetelefoner til gengæld vokset med 46,9 procent og udgjorde i juli-september hele 39,6 procent af det globale salg. Der er dog store forskelle geografisk. I Danmark er henved 90 procent af de telefoner, som sælges gennem teleselskaberne, smartphonetelefoner.

Apple og Samsung sidder på 46 procent

Sammenlagt blev der solgt 427,7 millioner telefoner i tredje kvartal. Heraf var de 169,2 millioner smartphonetelefoner. Her dominerer Apple og Samsung fortsat og sidder sammenlagt på 46,5 procent af markedet.

Finske Nokia er nu faldet fra en tredjeplads i andet kvartal og nu helt ned på en syvendeplads, målt på smartphonesalget. Nokia kæmper for at gøre sin Lumia-serie med Windows Phone 8 som styresystem til allemandseje, og de nyligt lancerede topmodeller, Lumia 920 og Lumia 820, skal gerne trække et solidt julesalg i land.

Den canadiske Blackberry-producent RIM ligger som nummer tre, tæt forfulgt af taiwanske HTC.

Top 5

Det samlede salg af mobiltelefoner viser, at Samsung solgte 97,9 millioner telefoner i tredje kvartal og nu har en markedsandel på 22,9 procent af verdensmarkedet. På andenpladsen kommer Nokia med et salg på 82,3 millioner telefoner og en andel på 19,2 procent. Nummer tre er Apple, som med 23,5 millioner solgte telefoner sidder på 5,5 procent af verdensmarkedet, mens kinesiske LTE med et salg på 16,6 millioner telefoner nu er nummer fire på verdensplan med en andel på 3,9 procent. Sidstepladsen i top 5 indtager sydkoreanske LG Electronics med et salg på 13,9 millioner telefoner og en markedsandel på 3,3 procent af verdensmarkedet.