Miljøguru: Mere end to børn ”uansvarligt”

Par, som får mere end to børn, er miljømæssigt helt uansvarlige ved at påføre naturen en ubærlig byrde, mener den britiske regerings top-miljørådgiver.

Det her er helt uansvarligt. Fire børn i en familie. I hvert fald ifølge den britiske regerings top-miljørådgiver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved at få mere end to børn påfører man naturen en helt uoverskuelig byrde, og derfor skal familiestørrelser begrænses ved bedre brug af prævention og abort.

Det er det kontroversielle forslag fra den britiske regerings top-miljørådgiver, Jonathon Porritt. Han leder regeringens Kommission for Bæredygtig Udvikling (Sustainable Development Commission). Forslaget er en del af en rapport fra kommissionen, der fremlægges i næste måned.

- Jeg vil ikke undskylde, at jeg beder folk forbinde deres eget ansvar for deres samlede miljømæssige påvirkning med deres beslutning om, hvor mange børn de synes er passende, siger han til avisen The Times.

Vi koster hver 2,5 tønde skov
En kampagnegruppe, som Porritt er formand for, The Optimum Population Trust, siger, at hvert barn født i England i sin livstid vil brænde lige så meget CO2 af, som en afbrænding af 2,5 tønde land med velvoksen egeskov.

Derfor ønsker Porritt at sætte fokus også på befolkningens størrelse, når man diskuterer miljøspørgsmål.

- Vi har stadig en af de højeste teenage-graviditetsrater i Europa, og vi har en høj rate af gennemførte graviditeter, ofte blandt kvinder, som slet ikke er overbeviste om, at de vil være mødre, siger Porritt.

Jonathan Porritt og kommissionens udspil er – som ventet – blevet mødt med såvel skuldertræk som forfærdelse. Konservative politikere siger til avisen The Telegraph, at England ikke har for mange børn, men for få.

Josephine Quintaville, grundlægger af en anti-abort gruppe, Comment on Reproductive Ethics, siger at forsøg på at begrænse familiestørrelser gennem tiderne altid har ført til inhuman behandling af især pigebørn.

- Som jeg har forstået det, er det de rigeste lande, som skader verden mest, ikke de lande, der har flest børn, siger Josephine Quintaville.