Køb NASAs brugte rumgrej

Nu kan du blive ejer af en af de tre historiske affyringsramper, der siden 1960erne har sendt rumfærger og Apollo- og Saturn-raketter ud i rummet fra amerikanske Kennedy Space Center.

Ramperne til at sende bl.a. rumfærger til himmels vejer hver 3.700 ton. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK FOWLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står du og mangler en ordentlig omgang metalskrot, og må det gerne være lidt historisk, så skal du læse videre her.

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA sælger nemlig tre mobile affyringsramper, der blev bygget i 1967 til til Apollo- og Saturn-programmerne og siden ombygget til af affyre rumfærger.

Men ramperne passer ikke til NASAs nye program, Space Launch System, (SLS), og derfor bliver de nu sat til salg.

Ramperne vejer hver 3.700 ton og er så høje som toetagers huse.

NASA sælger dog ikke den 5.500 hestekræfter stærke maskine, der gennem årene har kørt rundt med ramperne på Kennedy Space Center i Florida med den beskedne hastighed af 1,5 kilometer i timen, og du, eller andre købere, må selv sørge for at få ramperne fjernet fra rumcenteret, og NASA hjælper ikke til, lyder meldingen.

"NASA flytter dem (ramperne, red.) ikke for dem," siger Tracy Young fra NASA til tidsskrifter WIRED.

På samme måde vil ramperne være tømt for stor set alt bortset fra metallet. Men, skriver WIRED, der følger dog toiletfaciliteter med.

NASA vurderer, at bl.a. private rumfartsvirksomheder vil være interesseret i ramperne. Andre muligheder er, at de kan blive brugt som kunstige rev eller til boreplatforme af en slags.


De tre store stykker metalskrot kunne også blive til museumsgenstande, fordi de har været så vigtige i rumfartshistorien.

Men ifølge tidsskriftet New Scientist er det logistisk nærmest umuligt for et museum som Smithsonian National Air and Space Museum først at skille ramperne ad og derefter få dem transporteret til museet i Washington.

En anden mulighed kunne ifølge lederene af rummuseet, Paul Ceruzzi, være at udstille en af dem i forbindelse med den aldrig opsendte Saturn V-raket, der allerede er udstillet på Kennedy Space Center.

Skulle det ene eller andet glippe, håber NASA, at ramperne om ikke andet kan blive solgt som metalskrot til genbrug.

Er du interesseret, skal du ansøge seneste 6. september.