Amerikanere vil have nationalpark på Månen

Det er langt ude, men amerikanske politikere vil have Månen på FN-organisationen UNESCOs verdensarvsliste sammen med steder som bl.a. Roskilde Domkirke.

Astronauten Buzz Aldrin ved det amerikanske flag på Månen i 1969. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Således har to republikanske kongresmedlemmer ifølge flere amerikanske medier fremsat et lovforslag, der skal sikre de steder på Månen, hvor der har været Apollo-missioner.

Stederne og sporene efter missionerne skal sikres for fremtiden, lyder det fra amerikanerne, der frygter, at de kan blive ødelagt, når bl.a. rumturister engang finder vej til Månen.

Det skriver avisen Los Angeles Times.

Avisen spekulerer i, hvor pinagtigt det ville være, hvis en rumturist ved et tilfælde skulle komme til at træde i astronauten Neil Armstrongs berømte fodaftryk fra Apollo 11-missionen 1969 i Stilhedens Hav.

"Efterhånden, som andre nationer bliver i stand til at lande på Månen, bliver det nødvendigt at bevare Apollo-landingsstederne for eftertiden," hedder det i lovforslaget.

Astrofysiker David Paige, University of Los Angeles, beskriver forslaget som en gode ide over for avisen.

"Miljøet er meget følsomt. Enhver forandring af overfalden kan vare millioner af år. Der er bekymring for, at private virksomheder vil tage turister til disse steder i fremtiden," siger han.

Ifølge lovforslaget skal de amerikanske myndigheder stå for drift og administration af måneparken i samarbejde med rumagenturet NASA.


Historien melder ikke noget om, hvordan amerikanerne i givet fald vil håndtere, at intet land ifølge internationale regler kan gøre krav på Månen.

NASA foretog fra 1969-1972 seks landinger på Månen med missionerne Apollo 11-Apollo 17.

Det lykkedes dog ikke at lande på Månen i forbindelse med Apollo 13-missionen.

Web-tv: NASA vil måle solens kraft