IT-branchen: Vi savner en national sikkerhedsplan

Brancheforeningen IT-Branchen opfordrer regeringen til at lave en national handlingsplan for den danske IT-sikkerhed.

Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Behovet for øget IT-sikkerhed stiger konstant, og det samme gør antallet af enheder og afdeling, som myndighederne opretter for at komme IT-kriminelle i forkøbet. Men måske er det ikke den rette løsning, på de stadigt voksende udfordringer, mener brancheforeningen for IT- og televirksomheder i Danmark, IT-Branchen.

“Det, der er helt afgørende at forstå, er, at cyberangreb, og alt hvad det indebærer, er den nye trussel mod alt det, som vores samfund består af. Det er hele den måde, som vi agerer på som land, som virksomheder og som borgere. Derfor er det vigtigt at få ét samlet overblik over, hvordan vi griber den her kolossale opgave an,” siger adm. direktør for IT-Branchen, Morten Bangsgaard, der foreslår, at regeringen med finansministeren i spidsen skal udarbejde en national sikkerhedsplan for vores digitale samfund.

Meldingen kommer efter at hackere fra april til august 2012 havde uhindret adgang til en af IT-virksomheden CSCs hovedcomputere, hvor bl.a. politiet har store mængder personfølsomme oplysninger liggende. En af de ting, som hackerne formåede at downloade, var det danske kørekortregister, der indeholder oplysninger om alle danskere med kørekort, heriblandt CPR-nummer.

“I løbet af de sidste dage, uger og måneder er det for alvor blevet tydeligt for enhver, hvilke sikkerhedsudfordringer, vi står med. Det er en trussel, vi skal tage langt mere alvorligt, end vi har gjort tidligere," siger Morten Bangsgaard.

Digitaliseringen er sket hurtigt

Socialdemokraternes IT-ordfører, Trine Bramsen, er enig i, at der er en række udfordringer forbundet med sikkerheden omkring den danske IT-infrastruktur. En national handlingsplan er bare ikke nødvendigvis den rigtige løsning.

"Digitaliseringen er sket meget hurtigt, så derfor kan man godt gennemgå, om vores lovgivning og aftaler følger med. Det giver rigtig god mening," siger Trine Bramsen.

Hun mener i stedet, at sagen med indbruddet hos CSC, er en god anledning for de myndigheder, der har aftaler med eksterne leverandører, eller som selv opbevarer data, at de nu ser igennem, hvad der er, de har liggende, og om der er problemer forbundet med det, forklarer IT-ordføreren.

"Det, har jeg fuld tiltro til, bliver sat i gang nu," siger hun.

Så I som politikere vil ikke blande jer?

“Jo, altså det her er jo en opfordring til at man gør det, men det er ikke sådan, at myndighederne selv ikke har en interesse i at kigge diverse aftaler igennem. Det har givet alle grund til eftertanke det her. Spørgsmålet er, om vi skal afsætte millioner af kroner til en national handlingsplan, eller om det er en opgave, som man kan give myndighederne og de IT-eksperter, der i forvejen sidder på områderne? Jeg tror mest på det sidste.”

Toppen af isbjerget

Spørgsmål om penge må ikke blive en barriere for, at den nationale IT-sikkerhed er i orden, understreger Morten Bangsgaard fra IT-Branchen.

"Det her handler om, hvordan vi sikrer vores samfund bedst muligt, og vi har jo kun set toppen af isbjerget. Det er vigtigt, at vi bruger alle de nødvendige resurser på at sikre og beskytte vores samfund, virksomheder og borgere. Vi er nødt til at hæve os op i helikopterniveau og få en samlet analyse af, hvordan vi håndterer det her, og hvordan vores plan B skal se ud," siger Morten Bangsgaard.