Guide til fremtidens ultraskarpe TV-opløsning

Du har sikkert allerede hørt navnet på det nye videoformat, men hvad gemmer der sig egentlig bag betegnelsen »4K«? Denne guide beskriver fremtidens opløsning, så du ved, hvad du kan forvente dig fremover.

Sony fremviste 4K-fjernsyn under CES-messen i Las Vegas i januar måned. Foto: Niklas Plikk, hardware.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På det seneste har du kunnet læse nyheder om, at den kommende PlayStation 4 skal kunne håndtere 4K, og at Japan vil sende næste års fodbold-VM i 4K-opløsning. Men hvad står 4K egentlig for? Og hvad gemmer der sig bag den kryptiske betegnelse? Og måske mere relevant: Hvad betyder det for dig?

Læs også: Ultraskarpe billeder indtager TV-skærmen

Disse spørgsmål bliver besvaret i denne lille guide.

Fremtidens opløsning


En sammenligning af de forskellige opløsninger. SD står for »Standard Definition« og er den 'almindelige' TV-opløsning. Foto: hardware.no

4K er et digitalt videoformat med en billedopløsning som er hele fire gange højere end det nuværende fuld HD-format (1080p). Det officielle navn er »4K Ultra High Definition Television« (forkortes UHDTV eller blot UHD), og det står for en opløsning på mindst 3840 × 2160 pixel.

Den nuværende HD-standard har til sammenligning en opløsning på 1920 × 1080 pixel.

4K er en forkortelse af tallet 4000 og er en afrunding af de horisontale pixel, der altså tæller 3840. Kort fortalt vil 4K give dig en endnu bedre billedkvalitet end den, du er vant til i dag - med skarpere detaljer, bedre billedflow og større farverigdom.


Dette diagram viser forskellen i farverigdom (farveområdet) mellem almindelig HD (den lille trekant) og UHD (den store trekant). Foto: Sakurambo / Wikimedia Commons

»4K« er misvisende

Som nævnt hedder 4K officielt Ultra High Definition (UHD), hvilket blev bestemt af CEA (Consumer Electronics Association) i fjor. Minimumskravet til et TV med UHD er ud over opløsningen på 3840 × 2160 pixel et digitalt stik, der kan modtage et UHD-signal, samt at det kan vise originale UDH-billeder og ikke blot opskalere indhold med lavere opløsning.

En af årsagerne til, at CEA valgte at kalde formatet 4K UHD, er, at »4K« alene egentlig ikke fortæller særligt meget, mens »Ultra-HD«, som det også er blevet kaldt, vil tolkes som noget, der er bedre end almindelig HD. En anden væsentlig faktor er, at 4K - der som nævnt står for 4000 - ikke er en nøjagtig nok betegnelse. I UHDs 3840 x 2160-opløsning fremgår tallet 4000 tydeligvis ikke.

Læs også: Dimsemesse i høj opløsning

Det japanske selskab Sony har dog valgt at holde sig til 4K-navnet, og det ser ud til, at 4K også overlever i folkemunde.

8K er på vej

UHDs 3840 × 2160-opløsning er som sagt kun minimumskravet, og det betyder, at det, der går under betegnelsen 8K, også havner i UHD-kategorien.

8K UHD indebærer en opløsning på minimum 7680 × 4320 pixel - altså vanvittige 16 gange så høj en opløsning som det nuværende fuld HD. Dette videoformat ligger dog endnu længere ud i fremtiden end 4K og er ikke ventet en bredere lancering før tidligst i 2020. Og selv til den tid vil det sandsynligvis være hundedyrt.

Læs også: Fremtidens fjernsyn blev vist frem i Berlin

Udbredelse vil tage tid


LG går efter at lancere dette 84 tommer store 4K-fjernsyn i Europa. Vi takker bestemt ikke nej. Foto: LG

Det vigtigste spørgsmål er vel egentlig, hvornår vi kan forvente at se 4K-fjernsyn i butikkerne, 4K-udsendelser i TV og film i 4K-format.

Den gode nyhed er, at 4K-fjernsyn allerede er begyndt at dukke op på markedet rundt omkring i verden. Selskaber som Sony, Sharp, Toshiba og LG er enten allerede i gang med at sælge disse TVer eller har planlagt det inden for den nærmeste fremtid.

Derudover viser flere biografer i Danmark allerede film i 4K-format - eller har mulighed for det.

Den dårlige nyhed er prisen. Med et anslag på 75.000–180.000 kroner er fjernsyn med næste generations opløsning langt fra at blive hvermandseje. Teknologisk udvikling og øget effektivisering af produktionen vil derimod sørge for, at priserne langsomt vil falde. Man kan derfor forvente en større udbredelse af 4K-fjernsyn i alle prisklasser om 4–5 år.

En anden udfordring med TV-signaler i 4K er den båndbredde, det kræver. Kraftigere komprimering af lyd og billede - eller udvikling af bedre net - er derfor en nødvendighed, inden vi alle kan nyde skarpere og bedre billedkvalitet på TV-skærmen.

Læs også: Sony præsenterer (næsten) Playstation 4

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.