Ultraskarpe billeder indtager TV-skærmen

Fjernsyn med vokseværk skaber problemer med ordentlig billedkvalitet. Derfor skal vi nu skifte fjernsyn igen, mener producenterne, der er klar med ultra-HD - fire gange så høj opløsning som i dag. Men meget er langtfra klart til de skarpere billeder.

Allerede i februar vil sydkoreanerne kunne købe LG Electronics' nye 55 tommer OLED-TV med et meget skarpere billede på skærmen, en vægt på 10 kilo og en tykkelse på blot fire millimeter. Prisen er dog i den absolut dyre ende: 10.000 dollars. Analyser anslår, at der i 2016 vil blive solgt 7,2 millioner OLED-TV. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Det slutter aldrig, udviklingen af stuens stadig mere indtrængende midtpunkt, fjernsynet. De stadig større skærme betyder, at kvaliteten bliver stadig værre, medmindre man sætter sig længere væk fra skærmen. Derfor får billedkvaliteten nu et skud substral, så man med fire gange så skarpe billeder i den nye ultra-HD-kvalitet ganske enkelt vil kunne se samtlige nuancer klart.

Ultra-HD eller 4K bliver sammen med de nye OLED-fjernsyn med endnu tyndere skærme, større lysintensitet og mindre strømforbrug 2013s store mantra inden for TV. Sydkoreanske LG Electronics sender allerede her i januar sit første ultra-HD-fjernsyn på det amerikanske marked, hvor konkurrenterne først senere i år har deres klar fra fabrikken. Men i kølvandet på de nye fjernsyn følger optageudstyr - fotografiapparater og videokameraer - samt en beskeden men dog begyndende filmproduktion i den langt højere billedkvalitet.

Dagens fladskærmsfjernsyn arbejder med billeder i fuld HD. Dette er en opløsning på 1.080 x 1.920 pixler på skærmen og vil for de fleste være ensbetydende med et skarpt billede, selv på store skærme. Fuld HD voldte allerede pornobranchen problemer, fordi detailler nu pludselig kom frem, som ikke hidtil havde kunnet ses.

Ultra-HD eller 4K har en opløsning, der er fire gange så stor som fuld HD, nemlig 2.160 x 3.840 pixler eller 8,3 millioner pixler totalt. De mange flere billedpunkter i hvert enkelt lille område af skærmen fremhæver farver og detailler i hidtil uhørt grad. 4K er IT-slang for 4 kilo eller 4.000, hvilket næsten er antallet af pixler på tværs af skærmen.

Et fjernsyn med en ultrahøj opløsning er dog lidet værd uden noget at kunne vise på det. Japanske Sony har enkelte videokameraer til professionel brug - biograf- og TV-produktioner - på markedet allerede nu, og ifølge Sonys topchef siden april 2012, Kazuo Hirai, har 13.000 biografer i verden i øjeblikket udstyr, der kan vise film i ultra-HD-kvalitet.

Men her til foråret er Sony klar med ultra-HD-udgaver af en række nuværende film, heriblandt om tegneseriehelten Edderkoppen, blev det annonceret på Consumer Electronics Show, verdens største forbrugerelektronikmesse, i Las Vegas natten til tirsdag dansk tid. Og til sommer vil Sony i USA være klar til at tilbyde verdens første filmtjeneste med ultra-HD-film (eller 4K, som Sony insisterer på at kalde det), dog i stærkt begrænset omfang.

»4J er ikke fremtid. Det er nu, og Sony viser vejen,« sagde Kazuo Hirai.

Både Sony og LG lancerede sidste år deres første fjernsyn med OLED-teknologien, som giver skarpere billeder i ultra-HD-kvalitet. LG lagde for med et 84 tommer stort OLED-TV til en særdeles fyrstelig pris på 12.000 dollars. Det får nu selskab af mindre modeller på 55 og 65 tommer, som dog endnu ikke har fået sat prissedler på sig. Men de kommer på markedet til august i år.

Sonys 84 tommer store OLED-TV får dette forår også selskab af lillebrødre på 55 og 65 tommer »til mere tilgængelige priser«, som det blev udtrykt ved præsentationen.

Også to andre kendte TV-mærker - Sharp og Samsung - har ultra-HD-fjernsyn klar på hylderne i løbet af året.

Ganske som film og optagelser i mindre opløsninger kan skaleres kunstigt op til fuld HD i dag, vil film og optagelser i fuld HD kunne skaleres kunstigt op til ultra-HD af TV-apparaterne. Det er nødvendigt, fordi Blu-ray-afspillere og Blu-ray-film endnu ikke er i stand til på standardvis at skalere materialet op. En ægte ultra-HD-film vil fylde 25-30 procent mere end en film i fuld HD-kvalitet i dag.

De nye teknologier kræver, at man køber nye apparater. Man kan ikke opgradere nuværende fjernsyn til ultra-HD.

Der vil dog gå lang tid, før ultra-HD bliver hvermandseje - i første omgang på grund af de betragtelige priser på apparaterne. Den amerikanske forbrugerelektronikorganisation CEA venter kun, at der i USA i 2016 vil blive solgt 1,4 millioner ultra-HD-fjernsyn - fem procent af det samlede TV-salg.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte Business-sektion. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).