Gravide må fortsætte med kaffe

Det gør ingen forskel på barnets størrelse, om mor fortsætter med at drikke kaffe, mens hun er gravid.

Gravid kvinde. Arkivfoto: Maria Hedegaard/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det har ingen betydning for fødselsvægt og risikoen for tidlig fødsel, om kaffedrikkende kvinder nedsætter deres forbrug i den sidste del af graviditeten.

Det fastslår danske forskere i en rapport, der offentliggøres i det anerkendte medicinske fagtidsskrift British Medical Journal.

1207 raske og gravide kvinder, der drak mere end tre kopper kaffe om dagen, blev rekrutteret til undersøgelsen i starten af deres graviditet.

En del af kvinderne fik nedsat deres koffein-indtag ved at drikke koffein-fri kaffe, mens resten fortsatte med deres relativt høje indtag af koffein. Forskellen på de to grupper var i gennemsnit 182 mg koffein - en normal kop kaffe indeholder 80-140 mg koffein. Andre koffein-kilder blev også medregnet, fx cola, te og kakao.

Kvindernes babyer blev målt og vejet ved fødslen, og graviditetens forløb registreret.

Når tallene blev renset for indflydelse fra bl.a. kvindernes alder, deres vægt, rygestatus og hvorvidt det var flerlinger eller enkeltfødsler, var der ingen reel forskel på vægten af babyerne i de to grupper.

Bag undersøgelsen står Bodil Hammer Bech, Carsten Obel, Tine Brink Henriksen og Jørn Olsen. Den er udført fra Århus Universitet og Århus Universitets Hospital, som har landets næststørste fødeafdeling.

Forskerne angiver selv, at undersøgelsen ikke viser betydningen af kaffeindtag tidligt i graviditeten, fordi kvinderne er rekrutteret netop på baggrund af at de allerede havde et højt kaffeforbrug.

Der findes ikke entydige undersøgelser, som frikender kaffedrikning i graviditeten, og heller ingen der med sikkerhed kan påvise en skadelig virkning.