Google på TV-skærmen for 200 kr.

Chromecast er en slags USB-nøgle, som gør almindelige fjernsyn til smart-TV-apparater, så man kan sende film og indhold fra sin telefon eller computer til fjernsynet.

På telefonen eller computeren går man på nettet, f.eks. på filmtjenesten Netflix, og via Googles Chromecast-nøgle kan signalet så sendes trådløst til fjernsynet, som ikke behøver at være med egen netforbindelse. Foto: Justin Sullivan, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en lavpris-USB-nøglelignende dims på fem centimeter til 35 dollars eller 200 kroner gør internetgiganten Google klar til at skubbe Apple ud af stuen og bemægtige sig familiens fjernsyn og tilføre det nettjenester som filmtjenesten Netflix og Googles egen YouTube-videotjeneste.

Chromecast er navnet på den nye dims, som gør det muligt at koble Apple- og Android-udstyr til hjemmets største skærm, stue-TVet (også det ældre uden internetforbindelse), og det vil betyde en hastigt voksende konkurrence blandt teknologiselskaberne om at være dem, der bringer indhold fra mobilt udstyr til TV-skærmen. Det er der forventeligt meget store penge i, hvis man selv kan sælge reklamerne, som dukker op på folks skærme.

Googles største indtægtskilde er netop annoncesalg.

Til kamp mod Apple, Sony og Microsoft

Chromecast er en let forvokset USB-nøgle, som sættes ind i fjernsynets HDMI-stik og dermed gør det muligt at streame - altså sende - indhold fra smartphonetelefoner, tavle-PCer og bærbare PCer til TV-skærmen.

Chromecast går direkte i kødet på Apples TV-boks, Apple TV, men også på de kommende nye spillekonsoller - Sonys Playstation 4 og Microsofts Xbox One -, der begge vil være hjemmets underholdningscentral.

Google ser ud til meget bevidst at satse på, at en lav pris vil gøre Chromecast attraktiv for mange. Apple TV koster til sammenligning omkring 100 dollars men kræver så ikke hverken telefon eller tavle-PC for at få indhold, som Apple TV selv er koblet op til via internetforbindelsen. Til gengæld fylder Chromecast ikke ekstra, om end også Chromecast skal have strøm.

YouTube som betalingstjeneste

Chromecast drives af en neddroslet udgave af Googles Chrome-styresystem, som hidtil har været brugt i visse bærbare computere.

Google har allerede investeret omkring 200 millioner dollars i at omdanne YouTube fra en amatørfilmtjeneste til også at levere professionelt indhold i særlige kanaler, som man kan købe adgang til, ligesom Google har aftaler med de store filmselskaber om at sælge og udleje film og tidligere sendte TV-afsnit af populære serier.

Google arbejder fortsat sit Google TV, der omdanner fjernsynet til et Android-univers, hvor man kan bruge småprogrammer/apps.

Chromecast kan allerede nu købes gennem de store onlinetjenester i USA.