Droner klarer alt fra pizza-levering til filmklip

Droner er ofte kendt fra krigsførsel, men de findes i høj grad også på det kommercielle marked - og breder sig til flere aktiviteter både hos forbrugere, virksomheder og til forskning. Læs et udpluk af eksempler på, hvad dronerne allerede klarer i dag.

Her er det dronen, som DHL tester til at levere pakker med medicin til den lille tyske ø Juist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Wolff
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Droner er ofte kendt fra moderne krigsførelse - eller sci-fi-film som »Minority Report«, hvor de i allerede tilbage i 2002 optrådte i en variant sammen med skuespilleren Tom Cruise.

De ubemandede, flyvende objekter eller miniflyvere er imidlertid bevæget sig ind i en række brancher, forskningsområder og private husstande over de seneste år.

Generelt er der høje forventninger til kommercielle droner, og globalt forventer den internationale brancheforening Consumer Electronic Association – CEA, at salget af droner til forbrugermarkedet vil nå 400.000 næste år – svarende til 55 pct. flere end i år.

Der ekserimenteres med levering af pakker, videoptagelser fra luften, indsamling af geografiske data og afsøgning af områder, ligesom droner anvendes til at optage sportaktiviteter og generelt trækker som elektronisk legettøjet i sig selv.

Læs flere eksempler, hvad de kommercielle droner klarer i dag:

Leverer varer: Internetgiganter som Amazon og Google arbejder på at kunne levere vare ved hjælp af droner. Google har bl.a. testet små dronefly i den australske delstat Queensland, hvor der bl.a. er foretaget levering af chokolade, førstehjælpsudstyr og hundemad. Og Amazon arbejder på at udvikle en tjeneste, hvor selskabet kan levere varer indkøbt i selskabet netbutik med droner.

Fragter medicin: Det tyske fragtselskab Deutsche Post DHL eksperimenterer pt. med at lade droner levere medicin til den tyske ø Juist syv en halv mil ud over vandet fra havnebyen Norddeich. Pakkerne med medicin flyve til øen en gang om dagen og må max. veje 1,2 kg.

Understøtter humanitære indsatser: Virksomhederne Danoffice IT og Anthea Technologies har som producenter af droner erfaring med at benytte droner til at understøtte humanitære aktioner. De er bl.a. blev anvendt i Afrika i en indsats mod krybskytteri og i forbindelse med nødhjælpsarbejdet efter tyfonen på Filippinerne.

Opdager politiet: Købehavns Politi har tidligere i år fortalt om, hvordan kriminelle er begyndt at flyve med droner – formentlig i et forsøg på at afdække politiets indsats på Christiania.

Udbringer pizza: I den indiske million- og IT-by Mumbai sendte Francesco Pizza en drone af sted med en pizza til en kunde i nærheden. Politiet var dog ikke begejstret for den manøvre. Dronen fløj dog under en højde på ca. 120 m.. Herover kræves tilladelse til brug fra luftfartsmyndighederne.

Er ølbude: I Minnesota USA fik fiskere fløjet øl ud med droner fra et lokalt bryggeri, der leverede dem i frostsikret indpakning til fiskere ude ved hullerne i isen på Mille Lacs Lake. Det opdagede luftfartsmyndighederne FAA via en video på Youtube og udstedte forbud.

Giver overblik over brande: Københavns Brandvæsen har en drone, som blev anvendt første gang ved en indsats 19. marts i år. Den kan optage video af branden ovenfra og give overblik og øge sikkerheden for mandskabet.

Lokaliserer mennesker: I maj 2014 blev droner anvendt under den internationale søredningsøvelse Baltic Sarex ved Bornholm – primært til at teste, hvordan de kan bruges til at lokalisere mennesker, der er faldet over bord.

Optager video af sportsaktiviteter: Flere indkøber droner til at foretaget optagelser under sportsaktiviteter, fordi de dermed kan optage video ovenfra og undervejs, mens der dystes eller trænes.

Optager film og video: I USA har filmindustrien fået smag for at bruge droner i filmproduktionen, efter FAA netop har godkendt de første ansøgninger om lov til at bruge droner. Flere steder i verden – også i Danmark - etableres nye virksomheder, som arbejder med at lave film- og videooptagelser for andre virksomheder bl.a. ejendomme, naturområder, huse til salg og lignende.

Kilder: Teknologirådets rapport »Civile droner i Danmark« samt medierne ZDNet, CNN, Ritzau Finans og B.dk.