Apple holder sig i top trods iPad-fald

Det samlede salg af PCer og tavle-PCer i årets første tre måneder sikrer Apple førerpositionen, selv om der aldrig tidligere er leveret så få iPad.

Leverancerne af Apples iPad var i januar-marts mindre end nogen sinde tidligere, men Apple holder skansen som største computerleverandør, viser ny analyse. Arkivfoto: Spencer Platt, Getty/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Trods det største fald i iPad-salget nogen sinde ligger den amerikanske IT-gigant Apple fortsat i top på det samlede computersalg i årets første tre måneder.

Det fremgår af den nyeste opgørelse fra analysefirmaet Canalys, der medregner tavle-PCer i PC-salget. Det samlede PC-salg steg således med blot fem procent til 123,7 millioner styk, heraf 50,8 millioner tavle-PCer. Tavle-PCerne udgør således 41 procent af det samlede marked, selv om væksten nu er aftaget til at være 21 procent i forhold til sidste år. De bærbare PCer udgør 38 procent af det samlede PC-salg.

Største fald nogen sinde

iPad-salget fra Apple faldt med 16 procent i forhold til sidste år på samme tid.

»Faldet i iPad-leveringerne i 1. kvartal var det største nogen sinde,« siger Canalys-analytiker Tim Coulling, som dog mener, at Apple vil fastholde sin føring på tavle-PC-markedet »i nogen tid«.

Samlet set solgte Apple omkring 20 millioner iPad-tavlecomputere og Mac-computere i løbet af de første tre måneder af året.

Lenovo befæster andenpladsen

Kinesiske Lenovo blev en samlet nummer to og øgede sin globale markedsandel fra 10 til 12 procent med et salg på 15 millioner PCer og tavle-PCer. Lenovo er nu nummer 1 på markedet for bærbare PCer, nummer to for stationære PCer og nummer tre for tavle-PCer.

Amerikanske Hewlett-Packard (HP) ligger som en samlet nummer tre med 12,9 millioner afskibede computere og tavle-PCer og en markedsandel globalt på 11 procent. HP er aldrig kommet ordentligt i gang på tavle-PC-området, som er her, hvor den store udvikling ligger på computerområdet. HP solgte ifølge Canalys »færre end 400.000 tavle-PCer«.

Sydkoreanske Samsung, som er verdens største mobilproducent, er gået tilbage og lander som nummer fire, mens amerikanske Dell ligger på en samlet femteplads.