123456 topper listen over dårlige adgangskoder

Listen over de værste adgangskoder i 2013 toppes af kombinationen »123456« ifølge virksomheden SplashData. Kodeordet har overgået »password«, som ellers typisk indtager den plads.

Kombinationen 123456 topper listen over de værste adgangskoder brugt i 2013. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er lette at finde, er placeret på en række øverst på tastaturet lige efter hinanden, og så bliver de i øvrigt brugt flittigt, når internetbrugere skal vælge passwords - eller adgangskoder til brug af software og internettjenester.

Kombinationen »123456« topper listen over de 25 ofte anvendte og dårligste passwords blandt dem, der er blevet afsløret og offentliggjort på internettet. Dermed har den placeringen fra den ellers vanlige etter »password« på den årlige liste fra virksomheden SplashData, der arbejder med håndtering af adgangskoder og udformer listen på baggrund af en gennemgang af de millioner af stjålne passwords, der er blevet distribueret på nettet i løbet af det seneste år.

Dette års liste er da også påvirket af hackerangrebet mod softwareselskabet Adobe i efteråret, hvor millioner af kunders data - herunder adgangskoder - blev hacket.

»At vi ser adgangskoder som »adobe123« og »photoshop« på listen er en påmindelse om, at man ikke skal baseret sin adgangskode på navnet af den hjemmeside eller software, man anvender,« lyder det fra SplashDatas administrerende direktør Morgan Slain i en kommentar til årets liste over de dårlige og flittige anvendte adgangskoder.

Ifølge SplashData viser listen samtidig, at folk fortsat vælger svage kodeord, der er lettet at gætte. Ligesom den samtidig ifølge selskabet selv er et udtryk for, at der stadig er mange adgangskoder, som er kombineret af lette talkombinationer, selvom mange internettjenester er begyndt at kræve sværere kombinationer.

Rådet til, hvordan der vælge mere sikre adgangskoder, fra SplashData lyder på, at man bør bruge koder med otte karakterer eller mere, og der vælges blandede typer af tegn. Det kan eksempelvis ske ved at bruge korte ord med mellemrum eller andre tegn, der adskiller dem - som eksempelvis »cakes years birthday« eller »smiles_light_skip?«.

Generelt bør man undgå at anvende den samme kombination af brugernavn og adgangskode på flere hjemmesider.

Listen over de værste adgangskoder i 2013 er udformet fra filer med millioner af stjålne adgangskoder, som er offentliggjort på nettet i løbet af 2013.

De ti værste adgangskoder er ifølge SplashDatas liste:

  • 123456 (der er rykket en tak op på listen siden 2012)
  • password (der er rykket ned fra nummer et)
  • 12345678 (samme placering som året før)
  • qwerty (rykket et nummer op på listen siden 2012)
  • abc123 (rykket en tak ned)
  • 123456789 (ny på listen)
  • 111111 (rykket to numre op i forhold til 2012)
  • 1234567 (er rykket fem takker op på listen)
  • iloveyou (to numre op i forhold til 2012)
  • adobe123 (ny på listen).