Fauci fælder dom: Det vil uundgåeligt ramme USA

Mens det søndag aften er bekræftet, at to personer i Danmark er smittet med den nye omikronvariant af coronavirus, forudser den amerikanske sundhedschef, Anthony Fauci, at det kun er et spørgsmål om tid, før også USA registrerer sit første tilfælde.

Sundhedschef Anthony Fauci ser det som uundgåeligt, at den nye coronavariant, omikron, kommer til USA. Arkivfoto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye omikronvariant af coronavirus dukker op i flere og flere europæiske lande.

Derfor ser sundhedschef Anthony Fauci det som »uundgåeligt«, at varianten også vil ramme USA.

Det forklarer han til mediet ABC News.

Indtil videre har USA ikke registreret nogle tilfælde af varianten, der ellers over weekenden er registreret i flere europæiske lande.

»Når vi har en virus, der allerede er smittet til flere lande, vil den (omikronvarianten, red.) uundgåeligt være her,« forklarer Anthony Fauci og rejser spørgsmålet om, hvorvidt USA er klar til at håndtere varianten, når den rammer USA.

I den forbindelse håber sundhedschefen, at USAs rejserestriktioner kan købe landet lidt ekstra tid, mens verden bliver klogere på den nye variant.

»Rejseforbud, når man har en meget overførbar virus, vil aldrig helt forhindre det (virussen, red.) i at komme ind i landet. Men det, vi kan gøre, er, at vi kan forsinke det nok til at forberede os bedre«.

Biden vil ophæve patentrettigheder på coronavacciner

Efter at omikronvarianten, der første gang blev opdaget i Sydafrika, har spredt sig til flere lande, opfordrer USAs præsident, Joe Biden, til at patentrettigheder på vacciner mod coronavirus bør ophæves, således at flere lande kan producere vacciner.

»Nyheden om denne nye variant bør gøre det tydeligere end nogensinde før, at denne pandemi ikke vil stoppe, før vi har globale vaccinationer,« udtalte Biden i en erklæring.

Flere sundhedseksperter kritiserer, at USA ikke har gjort nok for at sikre, at verdens fattigste har fået deres første stik med en coronavaccine. Særligt set i lyset af, at USA allerede er i gang med at give sin egen befolkning et tredje boosterstik, skriver Ritzau.

Fredag meddelte Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at omikronvarianten giver grund til bekymring.

USAs nabo mod nord, Canada, har søndag registreret sine første to tilfælde af den nye omikronvariant. Der er tale om to personer, som for nylig har været i Nigeria.