Kan vi mon leve uden kalenderpigerne?

Danskerne er godt trætte af kvindehåndbold. VM i Frankrig foregår i dybeste tavshed. Hverken TV, radio eller aviser gider beskæftige sig med en flok kvinder, der kaster med en bold. Hvis ikke de er danskere.

Kalenderpigerne. Det danske kvindelandshold i håndbold har aldrig heddet andet på landets sportsredaktioner. I årevis har vi vænnet os til, at nye generationer af spillere fra Anja Andersen til Josephine Touray hvert år i december har sat sig solidt på sendefladen i DR og TV2. Mens aviserne har halset efter med VM- og EM-tillæg og udsendte medarbejdere. Men i år er det anderledes.

VM foregår i Frankrig. Det begyndte søndag, men man skulle godt nok spidse ørerne eller have luppen frem for at finde den mindste antydning af interesse eller begejstring i befolkningen og i medierne. På TV viser public service-kanalerne pligtskyldigt små indslag i sportsudsendelserne, mens de fleste aviser forbigår VM i tavshed. For eksempel havde Ekstra Bladet i går 24 sider sport uden så meget som en note fra VM, hvilket meget godt afspejler resten af avismarkedet.

Årsagen skal ganske givet findes i kvindelandsholdets elendige forfatning de seneste år. Vi gider godt se på og læse om kvindehåndbold, hvis bare pigerne hedder Andersen eller Nielsen. Ellers gider vi ikke.

Sidste år i december satte Joachim Boldsen ord på fænomenet damehåndbold. Og han lagde ikke fingre imellem:

»Der er ikke noget godt ved damehåndbold, når jeg sammenligner med herrehåndbold. Det er to forskellige verdener, og det er næsten flovt at se, hvor lidt de kan. For de kan vitterlig ingenting. De kan hverken lave en ordentlig skruebold, hoppe eller finte,« sagde den danseglade håndboldspiller, der går under betegnelse »Angrebsministeren« på herrelandsholdet.

Interviewet med Joachim Boldsen i Berlingske Tidende affødte vilde protester fra læserne, som kaldte ham for elitær og arrogant. Men det skudsmål tager den tunge AaB-spiller gerne på sig, hvis blot han kan blive fri for at se på, at piger forsøger at kaste og gribe en bold.

I årevis var det helligbrøde at tænke de tanker, som Boldsen gjorde sig. Og det var i hvert fald aldeles forbudt at lufte sine fordomme over for kvindehåndbold offentligt.

Men nu vejrer Boldsen og ligesindede endelig morgenluft. Danskerne er tilsyneladende helt enige i hans udsagn. I hvert fald så længe det danske kvindelandshold ikke er kvalificeret til den årlige slutrunde i december.

I går viste TV2 Sport hele Norges 32-26-sejr over Angola. Faktisk viste de den to gange, selvom kampen var færdigspillet et døgn tidligere. Det kan man kalde en solosatsning. Ellers er kvindehåndbold måske bare ved at finde sit naturlige leje – både i befolkningen og i mediebilledet. Der skal ikke lyde et beklagende ord herfra.